Miljoeneninvestering: ‘Netwerk Telenet wordt Europese top’
#1
Telecombedrijf Telenet investeert een half miljard in zijn netwerk, maakt het vrijdagochtend bekend op een persconferentie. ‘Dat bezorgt Vlaanderen een van de beste netwerken van Europa’, zegt Martine Tempels van Telenet.

Onder de noemer ‘De Grote Netwerf’ begint Telenet op 22 september aan een gevoelige uitbreiding van haar kabelnetwerk. ‘Op 5 jaar tijd investeren we 500 miljoen euro om van ons netwerk een ultraperformant Giga-netwerk te maken’, klinkt het op een persconferentie in aanwezigheid van Vlaams Minister-President Geert Bourgeois (N-VA).

Van 600 MegaHertz naar 1 GigaHertz

Het bedrijf maakt zich sterk dat het na deze inspanningen tot de absolute top van Europa zal behoren. Concreet zal Telenet de internetsnelweg verbreden van 600 MegaHertz (MHz) naar 1 GigaHertz (GHz). Op termijn moeten internetsnelheden van minstens 1 gigabit per seconde mogelijk worden, waar dat nu 160 megabit per seconde is.

Je zal dus sneller kunnen downloaden en uploaden, video’s van hoge kwaliteit kunnen bekijken, en vlotter kunnen werken met zware digitale applicaties.

‘We willen de internetverbinding van onze klanten klaarmaken voor de toekomst’ klinkt het. ‘De rol én het belang van internet zullen steeds groter worden. Je auto, je koelkast, je verwarming,... je hele huishouden zul je digitaal kunnen bedienen. Maar ook bedrijven, de overheid, het onderwijs en de zorgsector rekenen steeds meer op digitale toepassingen.

‘Internetverbinding klanten minstens een dag onderbroken’

Tijdens de werken zal de internetverbinding van de klanten minstens een dag onderbroken zijn. Wat de werken in uw straat zullen inhouden kan u hier nakijken. Telenet zal ook nog contact opnemen met brieven, sms en mail.

Het bedrijf belooft wel al het volgende. ‘We breken geen wegen of voetpaden open en onze techniekers hoeven je huis of bedrijf niet binnen te gaan. Na 17.00 uur en in het weekend kan je weer televisie kijken, surfen en bellen. De 3G- en 4G-netwerken zullen - ook overdag - géén hinder ondervinden.’

De regio’s waar het meeste dataverkeer is en die de uitbreiding van de digitale snelweg dus het hardste nodig hebben, komen als eerste aan de beurt. Om het netwerk uit te breiden worden overal in Vlaanderen alle 150.000 versterkers in het vaste netwerk en 1.8 miljoen andere componenten zoals splitters en taps vervangen of aangepast. Die bevinden zich langs de kant van de straat, op palen of aan gevels. Er zullen normaliter geen wegen of voetpaden opgebroken worden. De techniekers hoeven ook niet bij klanten binnen te komen.

250 extra jobs

De investering zorgt de komende vijf jaar ook voor 250 extra jobs.

John Porter, CEO van Telenet, sprak over ‘de grootste uitbreiding in de geschiedenis van Telenet’.

Minister-President Bourgeois was enthousiast. ‘Voor de toekomst media en telecomsector is een verdere ontwikkeling van de digitale distributie-infrastructuur nodig. Ondermeer dankzij Telenet staat Vlaanderen al aan de top van Europa wat betreft breedbandinfrastructuur. Deze nieuwe investeringen zullen er mede voor zorgen dat Vlaanderen een digitale topregio blijft.’

Het volledige persbericht van ‘De Grote Netwerf’, kan u hier nalezen.
Antwoord
#2
Was ik bij de eersten? Had enkele dagen geleden een mail gehad met de melding dat het netwerk vandaag kon onderbroken worden ;-)
Antwoord
#3
(29-08-2014, 12:11)tontol36 schreef: Was ik bij de eersten? Had enkele dagen geleden een mail gehad met de melding dat het netwerk vandaag kon onderbroken worden ;-)

als ik dan terug klant word zijn al die problemen al lang van de baan,en heb ik nooit een onderbreking gehadWink
Antwoord
#4
De eigenlijke prestaties van het netwerk worden bepaald door de gebruikte "Docsis"-standaard, die geregeld verbetert. Volgens Chief Technology Officer (CTO) Micha Berger van Telenet vergt de capaciteitsverhoging geen nieuwe modems. Evenmin wijzigt de plaats van de tv-kanalen.
Officieel zal de gigabit-capaciteit pas worden uitgerold als de transformatie over vijf jaar is voltooid. Dat is echter een marketingkwestie. Telenet wil daarmee voorkomen dat er in verschillende streken verschillende producten worden aangeboden, bevestigt CTO Micha Berger. De timing van de werken hangt af van het lokale verbruik. "Wij bekijken continu de belasting van de optische nodes", zei Berger. Plekken met de hoogste bezettingsgraad krijgen voorrang voor de omvorming. Dat betekent dat Telenet weliswaar geen campagne zal voeren met zijn 1 gigabit capaciteit, maar dat sommige regio's die wel al zullen hebben, vèr voor 2019.
Met bedrijfsklanten zullen backup-opties worden bekeken. Belgacom is, ironisch genoeg, één van die backup-opties, maar ook mobiele verbindingen zijn een optie.
Antwoord
#5
wie goed naar het persbericht van ‘De Grote Netwerf’ kijkt (de video die erop staat) ziet het nieuwe logo staan
Antwoord
#6
wat die 1 gigabyte per seconde betreft, zal het ook wel theoretische snelheid zijn,
maar toch van bijna 160 mbps naar bijna 1 gbps is toch een groot verschil hoor
Antwoord
#7
Er werd ook gefluisterd dat dit voor de klant niet duurder zou worden...

hoor jij het ook al komen ???
Antwoord
#8
(31-08-2014, 20:48)adizal32 schreef: Er werd ook gefluisterd dat dit voor de klant niet duurder zou worden...

hoor jij het ook al komen ???

Losstaand van de prijzen, lijkt het mij gezond dat Telenet er de oude technologie uit wil. Op het kabelnetwerk neemt dit nu eenmaal een hap uit de capaciteit, die uiteindelijk toch kan benut worden voor meer zenders, betere beeldkwaliteit en hogere snelheden. Of die zenders nu wensbaar zijn of niet: het brengt blijkbaar toch op voor Telenet en dat zorgt er (mede) voor dat hun netwerk toch klaar voor de toekomst blijft.
Antwoord
#9
Telenet pleit voor wetgeving om Netflix te laten betalen voor dataverkeer

De Belgische provider Telenet pleit voor wetgeving om diensten als Netflix en Youtube te laten betalen voor dataverkeer over zijn kabelnetwerk. De kabelaar wil dat, omdat de diensten nu profiteren van verbeteringen aan het netwerk zonder ervoor te hoeven betalen.

Telenet pompt komende vijf jaar een half miljard euro in zijn kabelnetwerk om snelheden tot 1Gbit/s mogelijk te maken en directeur John Porter zegt tegen Kanaal Z dat het bedrijf graag zou zien dat internetpartijen een deel van die kosten meebetalen. "Wij vinden dat er potentieel is om de regulering te verscherpen zodat de grootverbruikers die profiteren van dit hogesnelheidsnetwerk een eerlijke bijdrage leveren", aldus Porter.

Het is niet ondenkbaar dat ook Netflix daar welwillend tegenover staat. Het streambedrijf zei eerder dit jaar dat het in bepaalde gevallen in ruil voor garanties betaalde overeenkomsten met providers wil sluiten. Of Youtube-eigenaar Google hetzelfde wil doen, blijft de vraag. Momenteel zijn zulke overeenkomsten problematisch volgens Belgische regelgeving. Bovendien komt er Europese regelgeving op het gebied van netneutraliteit aan die dit soort overeenkomsten lastig maakt.

Netflix wil met de overeenkomsten met providers een gegarandeerde kwaliteit en beschikbaarheid van streams voor gebruikers veilig stellen, zodat klanten van die provider eerder kiezen voor Netflix dan een concurrerende dienst. Er zijn veel tegenstanders van dergelijke overeenkomsten, die geloven dat providers alle internetverkeer gelijk moet behandelen, vanaf welke dienst die ook komt.

Het is onbekend of Telenet het houdt bij deze oproep of dat de kabelaar daadwerkelijk stappen onderneemt om betaling van 'grootverbruikers' voor zijn netwerk mogelijk te maken.
kanaal z, factuur wordt niet verhoogd aldus telenet
Antwoord
#10
vanaf 22 september wordt een gratis telefoonnummer voorzien : waar alle klanten met vragen terecht kunnen
Antwoord




Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)