Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moet Pro League miljoenen tv-geld terugbetalen? Rechtenhouders willen centen terug
#1
Het hing al lang in de lucht, maar is nu officieel: Telenet, Proximus en VOO vragen compensatie aan de Pro League. De drie rechtenhouders betaalden de profclubs al voor de play-offs, maar die zullen nooit gespeeld worden.

Telenet, Proximus en Voo willen nu ofwel hun geld terug, ofwel het recht om komend seizoen matchen uit te zenden.

De Pro League verdeelde het geld intussen al voor het overgrote deel onder de clubs. Bovendien zijn de clubs ervan overtuigd dat het contract met de rechtenhouders zo goed als waterdicht is. Bij overmacht zouden ze de tv-zenders niet moeten terugbetalen. En laat de kans nu groot zijn dat de Veiligheidsraad morgen beslist dat er niet meer mag gevoetbald worden.

De rechtenhouders stellen dat ze ook vrede zouden kunnen nemen met het (gratis) uitzenden van een gelijk aantal wedstrijden volgend seizoen. Alleen schuilt daar een extra moeilijkheid in. Het tv-contract is komend seizoen in het bezit van Eleven Sports.

In een officiële mededeling op zijn website, verduidelijkt Telenet zijn vraag: “Er geen vraag om de competitie te hervatten, wel om proportioneel het reeds betaalde bedrag voor de televisierechten terug te betalen aan de rechtenhouders. Zij betaalden immers voor prestaties die niet geleverd worden, nu 1/3e van de competitie niet gespeeld wordt (...) Telenet staat open voor verdere gesprekken om te kijken hoe een terugbetaling zou kunnen gebeuren op een manier die werkt voor alle partijen. Bijvoorbeeld de terugbetaling gespreid te laten verlopen of voor de waarde van dit bedrag alvast uitzendrechten te voorzien voor de drie operatoren voor een gelijk aantal matchen van het volgende seizoen.”

Maandag komt de algemene vergadering van de Pro League samen. Daarin komt de vraag van de rechtenhouders aan bod. In de tussentijd proberen alle partijen naar eigen zeggen tot een “constructieve oplossing” te komen.
www.master-magic.be
www.radiosite.eu
111 DAB+ radiozenders van Belgie,Frankrijk en Nederland,mooi aantal al.
Antwoord
#2
Dreigende taal van Telenet-CEO John Porter. In een call met analisten over de kwartaalresultaten van het bedrijf, zegt Porter dat hij er niet voor terugdeinst om naar de rechtbank te stappen om de laatste schijf van het voetbalcontract (al dan niet gedeeltelijk) terug te eisen. Porter maakt zich sterk dat Proximus en VOO, de andere rechtenhouders, mee willen procederen. Het gaat om een bedrag van 23 miljoen euro.

Wordt de vrees bewaarheid? De potentiële klacht van Telenet, Proximus en VOO hangt als een zwaard van Damocles boven de hoofden van onze profclubs. En meteen ook een van de redenen waarom het zo moeilijk is om onze competitie definitief stop te zetten. Daarom dat de Pro League vorige vrijdag hoopte op een beslissing van de Veiligheidsraad, dat ze profsportcompetities zouden verbieden tot 31 augustus. Maar de regering-Wilmès duwde die beslissing voor zich uit, zodat de overmachtclausule niet geactiveerd kon worden. En ook de Algemene Vergadering van de Pro League maandag opnieuw afwachtte om de knoop door te hakken.

Maar er is ook goed nieuws. Porter erkent dat de Pro League hard werkt om de overheid tot een duidelijk standpunt over voetbal te bewegen. Maar het gevaar dat onze clubs 23 miljoen euro mislopen -vooral voor de kleintjes zou dat een flinke financiële aderlating zijn- blijft dus reëel. “Bij afwezigheid van heel duidelijke overmacht hebben we een goede case om een gedeeltelijke compensatie te krijgen omdat het seizoen en de play-offs niet afgemaakt worden”, aldus Porter vandaag. “We wachten natuurlijk af.”
www.master-magic.be
www.radiosite.eu
111 DAB+ radiozenders van Belgie,Frankrijk en Nederland,mooi aantal al.
Antwoord
#3
Telenet wil zo snel mogelijk rond de tafel zitten met de Jupiler Pro League, anders dreigt het bedrijf met een rechtszaak. Dat lezen we in Het Nieuwsblad.

Het stopzetten van de Belgische voetbalcompetitie blijf niet zonder gevolgen. Telenet, dat samen met Proximus en Voo de tv-rechten bezit, eist een terugbetaling nu een deel van de geplande matchen niet gespeeld wordt. Het bedrijf hoopt op een constructief overleg met de Pro League en is bereid te onderhandelen over de manier waarop het geld terugbetaald wordt. De Pro League heeft voorlopig nog niet gereageerd.

Bron: Het Nieuwsblad
www.master-magic.be
www.radiosite.eu
111 DAB+ radiozenders van Belgie,Frankrijk en Nederland,mooi aantal al.
Antwoord
#4
Het conflict tussen Telenet en de Pro League over de eventuele terugbetaling van televisierechten dreigt te escaleren. Het bedrijf vraagt een formele vergadering met de Pro League. Als die daar niet op ingaat, stapt Telenet naar de rechter.

In een reactie aan Belga laat Telenet woensdag weten dat de Pro League afwijzend heeft gereageerd op de brief die Telenet had verstuurd en waarin wordt gevraagd om een proportionele terugbetaling van de televisierechten aan de rechtenhouders Telenet, Proximus en VOO. Die eisen een deel van de koek terug nu het Belgisch kampioenschap vroegtijdig is beëindigd en er geen play-offs worden gespeeld.

“Wij hebben deze week een antwoord gekregen van de Jupiler Pro League op onze vorige brieven. In dat antwoord laat de JPL weten niet de intentie te hebben om het voorschot terug te betalen voor de diensten die niet zijn geleverd. We hebben nu opnieuw een brief naar JPL gestuurd met daarin de vraag, zoals expliciet in het contract is opgenomen in het geval van een conflict, om een formele vergadering met hen te hebben. Als de JPL dat weigert, dan zal Telenet geen andere keuze hebben dan hen gerechtelijk te vervolgen.”
www.master-magic.be
www.radiosite.eu
111 DAB+ radiozenders van Belgie,Frankrijk en Nederland,mooi aantal al.
Antwoord