Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Onderzoekers maken watermerk-beveiliging in sexting-app Telenet ongedaan
#1
De Belgische provider Telenet heeft enige tijd geleden samen met Child Focus de sexting-app Condom uitgebracht. Volgens Telenet en Child Focus is het naïef om te denken dat jongeren geen pikante foto's van zichzelf maken en delen met bijvoorbeeld hun relatie. De app 'Condom' moet ervoor zorgen dat het delen van dergelijke foto's veilig kan en het risico op verspreiding tot een minimum wordt gereduceerd. De app fungeert daarbij als een soort 'digitaal condoom'.

De app voegt daarom aan alle foto's die via de app worden gedeeld een digitaal watermerk toe. Hierdoor is in de foto zichtbaar met wie deze foto is gedeeld. Wanneer de foto wordt verspreid kan aan de hand van het watermerk achterhaald worden wie hiervoor verantwoordelijk is geweest. Omdat het watermerk fysiek zichtbaar is in de foto, zouden zelfs Photoshop professionals het watermerk niet uit de foto kunnen halen zonder dat de persoon op de foto onherkenbaar zou worden, zo was de gedachte.

Watermerkbeveiliging ongedaan gemaakt

Onderzoekers van de Universiteit Gent zijn er echter in geslaagd het digitale watermerk uit foto's te halen, zo meldt de Tijd. Hiervoor werd geavanceerde beeldbewerkingssoftware gebruikt op basis van AI. Volgens de onderzoekers toont het onderzoek aan dat de watermerkbeveiliging niet onfeilbaar is.

Telenet en Child Force hebben kennis genomen van de onderzoeksresultaten maar hebben aangegeven de app niet offline te zullen halen. De app wordt vooral door en onder jongeren gebruikt. Deze beschikken niet over de geavanceerde AI beeldbewerkingssoftware beschikken die de onderzoekers van UGent gebruikte. Volgens Child Focus gebeurt Sexting sowieso, mét of zonder de Condom app. Het idee achter de app is en blijft om mensen zo veilig mogelijk te laten sexten, en daar is niets aan veranderd.

Bewustwording bevorderen

Onderzoekers van UGent onderstrepen dat het onderzoek geen aanval is richting Telenet en Child Focus. Telenet heeft contact opgenomen met de onderzoekers om samen te onderzoeken hoe de app verbeterd kan worden. Naast de mogelijkheid om de watermerkbeveiliging ongedaan te maken, ontdekte de onderzoekers ook nog enkele andere mankementen. Eén daarvan is dat de app niet via reguliere applicatiewinkels gedownload kan worden en daardoor geen automatische veiligheidsupdates bij de gebruiker terecht komen.
www.master-magic.be
www.radiosite.eu
111 DAB+ radiozenders van Belgie,Frankrijk en Nederland,mooi aantal al.
Antwoord