Waardering:
  • 1 stemmen - gemiddelde waardering is 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oops, they changed frequencies again!
#1
Als u via de kabel of een andere provider televisie kijkt en radio luistert, dan worden wijzigingen van de uitzendfrequentie via satelliet door uw provider meestal meteen doorgevoerd in het kopstation. U hoort er niets van te merken als er iets veranderd. Normaal gesproken dan, want zo liet bijvoorbeeld UPC het deze maand juist na om tijdig de radiofrequenties van de BBC aan te passen. CanalDigitaal en TV Vlaanderen zorgen er voor dat de nieuwe fastscan zaplijsten, zoals die op verreweg de meeste decoders zijn in te laden, tijdig worden bijgewerkt.

Toch is er ook een flink aantal satellietgebruikers, dat over decoders beschikt die de fastscanfunctie ontberen, of zij gebruiken liever eigen zaplijsten omdat die ook andere zenders bevatten of omdat er een eigen zendervolgorde gewenst is. Dat levert dan wel het nodige onderhoudswerk op, want regelmatig veranderen er zenders van frequentie. Dat heeft altijd een reden, alhoewel we er in sommige gevallen naar moeten gissen welke dit is. In het geval van CanalDigitaal en TV Vlaanderen is het duidelijk: dit heeft alles te maken met de migratie naar MPEG-4 en deels naar de Astra 23,5 oost. Wat de voordelen daarvan zijn, kunt u in een ander artikel nalezen. Waar de laatste tijd opvallend veel wijzigingen plaatsvinden is op de Astra 2 positie, de satelliet op 28,2 graden oost waarop alle Britse zenders uitzenden.

En bij al die wijzigingen houden de Britten beslist geen rekening met wie op het Europese vasteland meekijkt of luistert. De frequenties van de free to air zenders bij Sky Digital wijzigen regelmatig, maar daar merken de Sky kijkers (en ook die met Freesat decoders) helemaal niets van omdat hun decoders automatisch updaten.
De juiste frequentie wordt voor hen automatisch aangepast aan de zendernummers en de recente melding op BBC 1 en BBC 2 dat deze naar kanaal 101 en 102 verhuisden, was dan ook niet van toepassing op kijkers in Nederland en België. De BBC informeerde wel via hun eigen website over de frequentiewijzigingen en dat is op zich al een hele service. Dat kwam ook van pas voor CanalDigitaal en TV Vlaanderen zodat deze het tijdig voor kijkers en luisteraars, die beschikken over ontvangst van de Britse 28,2 oost positie, in hun fastscanzaplijsten konden aanpassen!

Om die fastscanlijsten niet oneindig lang te laten worden en omdat het de meerderheid van de kijkers niet echt van nut is, staan daarin niet alle regionale Britse zenders die er zijn van BBC en ITV (alleen de England en/of London versies van ITV1 en BBC1 staan in de fastscan). Dat wordt dan een handmatige zoektocht voor wie deze toch wil zien. Daarmee is ook meteen de belangrijkste reden voor al die verschuivingen op de Astra 2 duidelijk geworden. Van BBC1 en ITV1 komen er binnenkort diverse regionale varianten in HD kwaliteit bij of deze zijn zelfs al actief. Om dit mogelijk te maken moet de ruimte op de satelliet Astra 2 effectiever worden ingedeeld en tevens is men deels overgestapt naar DVB-S2 modulatie. Wie de regionale nieuwsblokken op deze HD zenders toch wil bekijken moet ze zelf opzoeken net zoals het ook al het geval is met regionale zenders die in SD uitzenden (bijvoorbeeld BBC 1 South East). Zenders als BBC 1 HD England, BBC 1 HD Northern Ireland, BBC One HD Wales, ITV 1 London, ITV 1 HD Meridian South of ITV 1 HD Central West moeten dus handmatig worden opgezocht. De meest actuele Frequentieoverzichten zijn daarvoor te vinden op http://nl.kingofsat.net/pos-28.2E.php
www.master-magic.be
www.radiosite.eu
111 DAB+ radiozenders van Belgie,Frankrijk en Nederland,mooi aantal al.
Antwoord