Proximus stopt met zero rating voor mobiele apps
#1
Proximus stopt met zero rating, waarbij mobiele klanten voor bepaalde toepassingen geen data verbruiken. Proximus begon drie jaar geleden een pilot met zero rating, ofwel gesponsorde mobiele data, waarbij het geen datakosten rekent voor het gebruik van bepaalde apps. 50.000 particuliere klanten mochten telecomgroep apps als Facebook, Messenger, Waze en die van de NMBS, nieuwssites en banken onbeperkt gebruiken zonder datakosten. Met het proefproject wilde de operator onderzoeken of gesponsord mobiel internetgebruik klanten ertoe aanzet om meer apps te installeren en dus meer te surfen.

Verdienmodel voor zero rating

In 2017 kwam Proximus met een verdienmodel voor zero rating, waarbij het niet langer de operator maar de betrokken organisaties waren die de datakosten droegen. Proximus bood via de overkoepelende app My Apps Space aan van de banken BNP Paribas en ING, retailer Delhaize, jobsite StepStone, energieleverancier Luminus, vervoersmaatschappij MIVB en maaltijdkoerier Takeaway. Proximus-klanten konden die apps in België gratis gebruiken.

Zes maanden na het starten van de testfase in maart 2017 liet Proximus volgens dagblad De Tijd My Apps Space een stille dood sterven. Bevindingen en resultaten van de test geeft de operator niet. 'De pilot diende om na te gaan of er vraag was bij de bedrijven en onze mobiele klanten', zegt woordvoerder Haroun Fenaux. Hij geeft wel aan dat de nieuwe strenge regels rond databeheer (GDPR) of e-privacy niet de reden zijn om de idee van gesponsorde mobiele data te begraven.

Schrappen netneutraliteit in NL

In Nederland wilde toezichthouder ACM uit het oogpunt van netneutraliteit - operators mogen niet discrimineren in dataverkeer - de dienst Datavrije Muziek van T-Mobile verbieden. Volgens de Nederlandse wet is zero rating nu nog in alle gevallen verboden. T-Mobile stapte echter in oktober 2016 na het verbod van de ACM meteen naar de rechter en kreeg in april 2017 het gelijk aan haar zijde in de procedure bij de Rechtbank Rotterdam. ACM liet daarna weten geen verbod op zero rating meer na te streven. De overheid wil nu het artikel over netneutraliteit schrappen uit de Nederlandse wet.

Zero rating is ook in België niet onomstreden. Tegenstanders zeggen dat het concept de basis van netneutraliteit bedreigt. Dat was ook de reden dat toezichthouder BIPT het proefproject van meet af aan met veel belangstelling volgde. Het BIPT kreeg inzage in het aantal gebruikers en het aantal gedownloade apps - informatie die vertrouwelijk blijft. Het initiatief riep bij de toezichthouder veel vragen op bracht mogelijke regulering van dergelijk gesponsord datagebruik in beeld.

Proximus-CEO Dominique Leroy stelde eind 2017 dat ze voorstander is van een aangepaste vorm van netneutraliteit. Ze wil dat grote contentaanbieders zoals Netflix, Google en Facebook operators betalen. Minister van Telecom Alexander De Croo liet daarop weten een groot voorstander te zijn van de bestaande variant van netneutraliteit.
Antwoord




Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)