Proximus wil huizen sneller op glasvezel aansluiten en introduceert 5g-abo
#1
Proximus wil woningen sneller aansluiten op het glasvezelnetwerk. Tegen 2025 wil het bedrijf 800.000 meer woningen ten opzichte van het oorspronkelijke plan aangesloten hebben. Daardoor moeten in 2025 2,4 miljoen woningen de glasvezelaansluiting hebben, in plaats van in 2030.

Proximus zegt investeringen te vervroegen om de snellere en efficiëntere glasvezeluitrol te kunnen bewerkstelligen. Ook wil het bedrijf zoeken naar partners die willen meewerken of investeren. Het oorspronkelijke plan focuste nog op zakelijke klanten, omdat deze financieel aantrekkelijker zouden zijn. Volgens deze planning hadden in 2030 2,4 miljoen woningen een glasvezelaansluiting moeten hebben. Dit wordt nu vijf jaar naar voren gehaald.

Om dit te bereiken, worden er in 2025 800.000 extra woningen aangesloten, boven op wat al gepland was. In 2026 wil Proximus een miljoen extra huishoudens aansluiten, boven op de oorspronkelijke planning. Het plan om het glasvezelprogramma te versnellen is onderdeel van het #inspire2022-plan. Proximus-klanten krijgen nu daarnaast de keuze voor een 1Gbit/s-optie. Deze kost vijftien euro per maand.

Proximus kondigt ook een 5g-abonnement aan, dat het Mobilus 5G unlimited noemt. Dit abonnement krijgt een onbeperkte databundel en toegang tot het 5g-netwerk van Proximus. Het telecombedrijf zegt op 1 april te starten met het '5g-netwerk', met bereik in meer dan dertig gemeenten. Voor het netwerk gaat het bedrijf bestaande spectrumbanden en antennes gebruiken, maar het is onbekend hoe snel dat precies is en met welke frequenties dat werkt.
Het Mobilus 5G unlimited-abonnement gaat vijftig euro per maand kosten voor particulieren.
Antwoord
#2
Proximus gebruikt de 2100 MHz-band voor de op 1 april aangekondigde 5G-diensten. Proximus heeft een carrier van 2 x 15 MHz en kan daar door refarming ruimte maken. Het 5G-abonnement is per direct te bestellen voor EUR 49,99 per maand. De eerste geschikte smartphone is een model van Oppo.
Antwoord
#3
Proximus heeft in verschillende Belgische gemeenten het 5G-netwerk, dat op 1 april live ging via de 2100 MHz frequentieband, alweer moeten deactiveren na klachten van gemeenten. Dat heeft een woordvoerder van Proximus bevestigd. Onder meer in de Waalse gemeente Ottignies-Louvain-la-Neuve heeft Proximus het 5G-netwerk uitgeschakeld. Op welke plekken Proximus het 5G-netwerk nog meer heeft moeten uitschakelen is niet bekend.

Volgens Proximus is het 5G-netwerk op een aantal plekken opgeschort gedurende de discussie met gemeenten. Het telecombedrijf geeft aan burgers en gemeenten beter te willen gaan informeren. Er gaat veel nep-nieuws over 5G rond op social media. Proximus wil daarom zowel burgers als gemeenten geruststellen en goede informatie geven.

Proximus lanceerde op 1 april zijn 5G-netwerk op 30 locaties in België. Proximus heeft een carrier van 2 x 15 MHz en kan daar door refarming ruimte maken. Het 5G-abonnement is per direct te bestellen voor EUR 49,99 per maand. De eerste geschikte smartphone is een model van Oppo.

Proximus heeft 5G nu al gelanceerd, hoewel de belangrijkste frequenties nog moeten komen. De Belgische regering heeft nog geen besluit kunnen nemen over de veiling van 700 MHz en 3,5 GHz. Daarbij lopen ook nog de huidige vergunningen in 2021 af. Het BIPT wil de bestaande mobiele licenties met telkens zes maanden verlengen en via een tijdelijke regeling vergunningen uitgeven in 3,6 GHz - 3,8 GHz. Proximus heeft dat echter niet afgewacht.
Antwoord
#4
Proximus heeft zijn nieuwste 5G-netwerk twee weken na de lancering alweer uitgezet op sommige plaatsen, na protest van lokale overheden. Dat bevestigt woordvoerder Haroun Fenaux.

Vooral in Wallonië reageerden sommige lokale besturen kwaad toen Proximus eind vorige maand verrassend aankondigde dat het 5G, het mobiele netwerk van de nieuwste generatie, had geactiveerd op ruim 30 plaatsen in België.

Het Waals-Brabantse Ottignies-Louvain-la-Neuve is een van de gemeenten waar Proximus zijn 5G weer heeft uitgeschakeld, zo blijkt uit een communicatie van het gemeentebestuur. Het telecombedrijf wil niet zeggen op welke plaatsen het nog heeft ingegrepen.

Het gemeentebestuur van Ottignies-Louvain-la-Neuve had zijn beklag gedaan over het gebrek aan voorafgaand overleg en vond de timing van de lancering - midden de coronacrisis - ook niet gepast.

“We hebben 5G opgeschort gedurende de discussie met de gemeente”, zegt Fenaux. Proximus wil burgers en gemeenten beter informeren. “Er gaat soms ‘fake news’ rond op social media. We moeten nu mensen geruststellen en goede informatie geven.”

Het gemeentebestuur van Ottignies-Louvain-la-Neuve roept zijn inwoners alvast op om deel te nemen aan de openbare raadpleging van telecomwaakhond BIPT over de toekenning van voorlopig spectrum voor 5G.

Het debat mag niet alleen technisch gevoerd worden, vindt het gemeentebestuur. “Veel inwoners maken zich ongerust over de gevolgen van de straling op de gezondheid, men zou exacte antwoorden moeten kunnen formuleren op hun legitieme vragen.”
Antwoord
#5
Proximus gaat snellere 5G-technologie activeren op een aantal locaties in de omgeving van Antwerpen, Gent en Haasrode. De operator maakt daarvoor gebruik van de voorlopige spectrumlicentie voor de 3,6-3,8 GHz-band, die toezichthouder BIPT vorige zomer heeft toegewezen. De 5G-veiling moet nog plaatsvinden. Proximus noemt de uitrol een nieuwe stap voorwaarts 'om het veelbelovende karakter van 5G voor de toekomst ten volle waar te maken en bedrijven in verschillende sectoren toe te laten hun volledige potentieel te benutten'.
Antwoord




Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)