Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Telenet stopt met zijn analoge radio- en televisiesignaal
#11
(06-02-2020, 20:56)master-magic schreef:
(06-02-2020, 19:37)chukky2 schreef: Analoog signaal tv  zal pas stelselmatig stop gezet worden vanaf 20 december 2020.

Op 2 plaatsen al in maart Wink

Ja zo staat het toch in de krant vandaag . 
Waar dan in Maart ? 
Hier in Limburg zijn 2 test dorpen wel al afgeschakeld.
Antwoord
#12
(06-02-2020, 23:08)chukky2 schreef:
(06-02-2020, 20:56)master-magic schreef:
(06-02-2020, 19:37)chukky2 schreef: Analoog signaal tv  zal pas stelselmatig stop gezet worden vanaf 20 december 2020.

Op 2 plaatsen al in maart Wink

Ja zo staat het toch in de krant vandaag . 
Waar dan in Maart ? 
Hier in Limburg zijn 2 test dorpen wel al afgeschakeld.

Vanaf 11 februari tot april wordt het FM signaal overal al afgeschakeld.
Antwoord
#13
(09-02-2020, 13:30)apestaart12 schreef:
(06-02-2020, 23:08)chukky2 schreef:
(06-02-2020, 20:56)master-magic schreef:
(06-02-2020, 19:37)chukky2 schreef: Analoog signaal tv  zal pas stelselmatig stop gezet worden vanaf 20 december 2020.

Op 2 plaatsen al in maart Wink

Ja zo staat het toch in de krant vandaag . 
Waar dan in Maart ? 
Hier in Limburg zijn 2 test dorpen wel al afgeschakeld.

Vanaf 11 februari tot april wordt het FM signaal overal al afgeschakeld.
heb het over het Analoge tv signaal, niet de radio, daarvan zijn al 2 plaatsen over op enkel digitale tv en radio, de rest volgt nog.
heel veel klanten weten ook niet dat er radio op de kabel nog zit of gebruikt dat niet of beseft niet dat het kabel radio is die in hun radio zit en denken dat het ether fm is.
van zodra die uitvalt op de kabel zullen ze het merken en zal er veel ophef over komen.
al zijn er veel oplossingen, maar velen zijn niet zo technisch aangelegd om dit te hebben en verkrijgen.
eens de ether FM uit word gezet voor de grote zenders zal het nog erger worden dat iedereen op DAB+ moet....
Antwoord
#14
Telenet stopt vanaf dinsdag 11 februari met het analoge radiosignaal op zijn kabel. De afschakeling verloopt in fases tot 22 april. Het bedrijf wil hiermee ruimte vrijmaken op de kabel voor het toenemende digitale verkeer. Later dit jaar zal ook het analoge televisiesignaal worden stopgezet.
Antwoord
#15
test aankoop zijn reactie:
Citaat:Nadat Telenet reeds voor de zakelijke markt het analoge signaal heeft stopgezet, gaat het dit nu ook gefaseerd doen voor de particuliere markt. De focus komt eerst te liggen op het analoge radiosignaal, de stopzetting van het analoge tv-signaal start pas vanaf september 2020. Wij eisen een financiële inspanning van Telenet voor de getroffen klanten.

Telenet heeft onlangs haar internetsnelheden verhoogd voor al haar abonnementen of bundels met internet. Zo wordt het onder meer mogelijk om snelheden tot 1 Gbps te ontvangen met zelfs de huidige Docsis 3.0-modem (mits bijbetaling). Maar het nieuwe Docsis 3.1-model, dat vanaf begin 2020 bij nieuwe klanten wordt uitgerold, zal deze snelheden beter aankunnen en kan in theorie snelheden tot 10 Gbps aanbieden over de coaxkabel.

Die verhoogde internetsnelheden, het alsmaar groter wordende verbruik van IPTV (tv-kijken via internet) en andere internettoepassingen nemen steeds meer beschikbare bandbreedte op de kabel in. Mede daarom heeft Telenet beslist om het analoge signaal volledig stop te zetten. Dat analoge signaal beslaat nu ongeveer twee keer zoveel beschikbare bandbreedte dan de andere toepassingen samen. Maar een concreet plan van wat er nu precies met die vrijgekomen bandbreedte gaat gebeuren is er nog niet.

De Signaal Switch

Daarom lanceert Telenet vanaf december 2019 de campagne ‘De Signaal Switch’ waarmee het de ongeveer 180 000 analoge kijkers en/of luisteraars zal informeren en wegwijs maken in de keuzemogelijkheden om tijdig over te schakelen naar een alternatief alvorens hun analoge signaal wordt stopgezet.

De kabeloperator heeft 3 opties uitgewerkt voor analoge tv-kijkers. Indien hun televisie niet ouder is dan 9 jaar, beschikt deze meer dan waarschijnlijk over een DVB-C-tuner. Via het compact tv- en radio-signaal dat Telenet ook aanbiedt, kunnen analoge gebruikers hun favoriete tv-zenders behouden door hun televisie opnieuw te laten scannen naar beschikbare kanalen. De zenders zullen voornamelijk beschikbaar zijn in SD-kwaliteit, behalve de zenders van Eén en Canvas. Die laatste twee zullen beschikbaar zijn in HD-kwaliteit. Je kijkt dan eigenlijk niet meer analoog maar digitaal.

Onze eis: digibox moet naar € 50

Indien je televisie niet over een DVB-C-tuner beschikt, kun je een digibox of -corder huren of kopen. Telenet biedt hiervoor 1 jaar gratis huur van jouw box naar keuze aan. Op ons aandringen geeft Telenet ook kortingen op de koopformules: een korting van € 35 op € 249 voor een digicorder (dus € 214) en van € 15 op € 99 voor een digibox (dus € 84). Wij willen dat Telenet een grotere inspanning doet en een digibox voor € 50 aanbiedt aan degenen die geen DVB-C-tuner hebben op hun televisie. Een laatste optie houdt in dat je een nieuwe televisie kunt kopen met een speciale promotie die Telenet aanbiedt.

Klanten die gebruikmaken van het analoge radiosignaal krijgen ook enkele alternatieven voorgesteld met promotionele aanbiedingen om hun luisterervaring na het afschakelen te verzekeren:

    Een FM-antenne (die ook binnen afzienbare tijd wordt afgeschakeld). Deze antenne voorziet Telenet gratis.
    De aankoop van een DAB+-radio via een promotionele aanbieding.
    De aankoop van een Smart-speaker via een promotionele aanbieding. Daarmee kun je dan via internet naar de radio luisteren.
    Digicorder of Digibox voor klanten die al digitaal televisie kijken via Telenet.
    Het gebruik van een digitale radio-ontvanger (dvb-c).

Vanaf september 2020

Telenet start eerst met het afschakelen van het analoge radiosignaal. Daarvoor begint het met de netwerkregio's Lochristi en Beringen in oktober om vanaf 11 december over heel Vlaanderen de stopzetting gefaseerd verder te zetten. De klanten in kwestie zullen meermaals geïnformeerd worden over de stappen die ze moeten ondernemen. Na een periode van 8 weken zonder actie van de gebruiker zal je op alle analoge radiozenders een boodschap te horen krijgen dat de zender niet meer beschikbaar is. Na nog eens 4 weken zal deze boodschap vervangen worden door ruis.

Vanaf 11 december zal in de netwerkregio's Lochristi en Beringen ook het analoge tv-signaal stopgezet worden. Telenet kiest ervoor om na deze twee testnetwerkregio's een pauze in te lassen met een drukke sportzomer voor de boeg. Vanaf september 2020 gaat het dan opnieuw aan de slag met de volledige stopzetting van het analoge tv-signaal in Vlaanderen. De betreffende klanten zullen een mozaïekbeeld te zien krijgen als ze nog analoog kijken. Na een periode van 12 weken zonder actie van de gebruiker zal je enkel nog een boodschap te zien krijgen op de analoge tv-kanalen. Na nog eens 4 weken zal deze boodschap vervangen worden door ruis.

Correcte begeleiding analoge klanten

Vroeg of laat moest Telenet het analoge kanaal wel afschakelen. Wij hebben er begrip voor dat Telenet de digitale evolutie voorrang moet geven, maar we zullen er wel op toezien dat analoge gebruikers niet zomaar zonder een alternatieve dienstverlening vallen.

Telenet heeft een uitvoerig online-stappenplan ontwikkeld om deze analoge gebruikers te begeleiden in de overgang naar het door hun gekozen alternatief voor het analoge signaal. Wij houden er echter rekening mee dat zeker niet alle analoge gebruikers vlot hun weg vinden op het internet, laat staan dat ze zelf over een internetverbinding beschikken.

Wij hopen dan ook dat Telenet het nodige doet om alle analoge gebruikers mee te krijgen via bijkomende initiatieven zoals bijvoorbeeld de Helemaal-Mee-Tournee.

Wie omwille van de afschaffing van het analoge signaal overweegt om een nieuwe televisie te kopen verwijzen we graag door naar onze koopwijzer televisies.

De Waalse kabeloperator VOO heeft nog niet over een concreet afschakelplan voor haar analoge signaal gecommuniceerd.
Antwoord
#16
vanaf 2 uur 35 de bespreking over de afschaffing van analoge tv en radio in het parlement:

[Video: https://youtu.be/m7S3aXelyS8]
Antwoord
#17
Vanaf woensdag 4 maart zal Telenet het analoge televisiesignaal via de kabel afschakelen in netwerkregio Lochristi. Een kleine week later, vanaf maandag 9 maart, volgt regio Beringen. Onder de naam Signaal Switch kondigde Telenet vorig jaar de omschakeling van analoog tv-signaal naar digitaal aan. Tussen 2020 en eind 2021 voert het dit proces stapsgewijs uit.
Antwoord
#18
Het coronavirus brengt naast heel veel nadelen en beperkingen ook sporadisch wat voordelen met zich mee. In dit geval voor Telenet-abonnees.

Telenet heeft namelijk het uitfaseren van analoge FM-kabelradio tijdelijk opgeschort. In heel Europa richten aanbieders van vaste netwerkdiensten zich op dit moment primair alleen op het in bedrijf houden van vitale diensten zoals internet. Alle andere niet dringend noodzakelijke werkzaamheden worden voor onbepaalde tijd in de ijskast geplaatst.

Sneller internet

Telenet is in Vlaanderen bezig met het verder inrichten van het op DOCSIS 3.1 gebaseerde kabelnetwerk. Dit leidt tot de mogelijkheid voor het leveren van sneller internet. Maar wellicht belangrijker is dat het vernieuwde netwerk voor alle klanten stabieler is en hierdoor de kans op storing kleiner. De – overigens beperkte – bandbreedte van analoge FM-kabelradio is in de tweede fase van implementering van DOCSIS 3 en onderdeel van een groter frequentiespectrum dat voor uploadstreams wordt gebruikt. Hierdoor kan de uploadsnelheid fors verhoogd worden. In België wordt het kabelnetwerk gefaseerd naar DOCSIS 3.1 opgewaardeerd waardoor gigabit-internet aangeboden kan worden.

Analoge radio

Telenet begon op 11 februari met de gefaseerde uitschakeling van analoge FM-kabelradio. De bedoeling was dat op 22 april analoge FM-kabelradio in het gehele verzorgingsgebied verleden tijd zou zijn. Echter door de huidige coronacrisis die ook België in de greep heeft, stopt Telenet per direct de uitschakeling van analoge FM-kabelradio. In gemeenten waar deze analoge dienst nu nog aanwezig is, kan dus voorlopig nog van deze dienst gebruik worden gemaakt. Hoelang het uitstel duurt, is op dit moment nog niet bekend.
Antwoord
#19
Vandaag heeft Telenet in volgende gebieden, Middelkerke, Perk, St Joris Wingene, Stabroek, Geel en Beerse, als laatste afgeschakeld. hierdoor is alles nu digitaal. Het ging hier over een 100.000 gezinnen waar men nog analoog keek.
Antwoord
#20
Het tijdperk van de analoge televisie is na bijna 70 jaar volledig voorbij. Dinsdag zet Telenet in de laatste gemeenten het analoge signaal stop, zo meldt VRT. Voor klanten van Proximus, dat al geen analoge tv meer aanbood, verandert er niets.

Twee jaar geleden begon Telenet met het analoge afschakelingsplan, waarbij ongeveer 360.000 toestellen een digitale omschakeling kregen. Vandaag is die operatie – met wat vertraging wegens corona – afgerond. Ook in de laatste zes gemeenten/netwerkregio’s (Beerse, Geel, Stabroek, Sint-Joris-Winge, Perk en Middelkerke) krijgen de analoge kijkers voortaan “sneeuw” op hun scherm te zien. Als die er nog waren tenminste, want de meeste klanten hadden de digitale switch al gemaakt. “Tijdens de lockdown hebben we het proces on hold gezet om ervoor te zorgen dat iedereen de nodige informatie zeker via zijn televisiescherm kon blijven ontvangen”, zegt Telenet-woordvoerder Isabelle Geeraerts.

De ‘analoge’ klanten kregen twee opties: ofwel konden ze hun tv resetten of “herscannen”. Zo kregen ze een digitaal “compact signaal” binnen met dezelfde zenders en tegen dezelfde prijs. Dat lukte echter niet bij oudere toestellen, die klanten moesten ofwel een nieuwe televisie aanschaffen ofwel een decoder met meer opties (en een duurder abonnement).
Antwoord