Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vanaf 6 december 5G bij Telenet
#1
https://www2.telenet.be/5G
Antwoord
#2
Telenet start op 6 december met de uitrol van zijn 5G-netwerk in België.

De eerste 5G-zones gaan live in Leuven, Antwerpen en langs de Belgische kust. Klanten met een 5G-smartphone en een zakelijk abonnement zullen als eerste de voordelen van de nieuwe technologie ervaren. Volgend jaar volgen nog meer mobiele producten van Telenet, Telenet Business en BASE.

Het netwerk van Liberty Global werkt samen met Nokia en Ericsson aan de uitrol, die in 2022 aanzienlijk zal worden uitgebreid naar de grote Vlaamse steden en langs de snelwegen.

“Via 5G kunnen we onze samenleving hyperverbonden maken, wat zal leiden tot de creatie van veel nieuwe toepassingen die een antwoord kunnen bieden op de problemen van vandaag”, zegt Micha Berger, Chief Technology Officer, Telenet. "De stabiliteit en het reactievermogen van 5G zullen vooral merkbaar zijn in toepassingen die een onmiddellijke reactie of haarscherpe beelden vereisen, zoals robotica in de gezondheidszorg, zelfrijdende auto's, autonome drones, beveiligingscamera's of virtual reality."

Voor de eerste uitrol maakt Telenet gebruik van de voorlopige spectrumlicentie die in 2020 werd toegekend door het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT). Het spectrum bevindt zich in de 3,6 GHz- en 3,8 GHz-frequentiegebieden. De hoge frequentie heeft een kleiner bereik en is met name geschikt om de capaciteit van het mobiele netwerk op specifieke plekken te vergroten. Dit betekent ook dat 5G-dekking vaak beperkt zal zijn tot kleinere gebieden rond de zendmasten.

Voor de volledige uitrol van 5G – met de bijbehorende voordelen van verhoogde capaciteit en snelle responstijden – moet Telenet wachten op de licentieveiling van de overheid die momenteel gepland staat voor het tweede kwartaal van 2022.
Antwoord
#3
Na Proximus zal ook Telenet vanaf volgende week op sommige plaatsen snelle 5G-verbindingen aanbieden aan zijn klanten met een 5G-smartphone. Dat bevestigt het telecombedrijf. Zones rond Leuven, Antwerpen en de kust komen als eerste aan de beurt.

Door politieke onenigheid is het netwerkspectrum om 5G te kunnen aanbieden in België nog niet geveild. Pas vorige week bereikten de verschillende regeringen een akkoord. De veiling kan wellicht halfweg volgend jaar plaatsvinden.

In afwachting heeft telecomregulator BIPT Orange, Proximus en Telenet wel al voorlopige licenties gegeven om een (beperkte) 5G-lancering mogelijk te maken. Proximus was tot nu toe de enige operator die al een commercieel aanbod in de markt had gezet.

Telenet begint er ook mee vanaf 6 december. De operator schakelt 5G-antennes in rond Leuven, Antwerpen en de kust. Niet alle klanten zullen er meteen gebruik van kunnen maken: particulieren met een One- of OneUp-bundel en bedrijfsklanten met Klik, King of Kong Business krijgen de primeur, zonder meerkost.

Voor ONE wordt de (theoretische) snelheid opgetrokken van 30 Mbps naar 150 Mbps, de andere abonnementen kunnen op 5G tot 1 Gigabit per seconde halen. Volgens Telenet zitten de echte voordelen van 5G echter in de stabiliteit en de reactiesnelheden. Daar zullen vooral bedrijfsklanten baat bij hebben.

Base

In het voorjaar van 2022 wordt 5G ook mogelijk bij de abonnementen van Base en de overige tariefplannen van Telenet en Telenet Business. Ook Tadaam, het aanbod van tv en internet via het mobiele netwerk, krijgt 5G, maar klanten zullen er een nieuwe modem voor nodig hebben.

In de loop van volgend jaar zal Telenet de 5G-dekking verder uitbreiden naar de grote Vlaamse steden en langs de snelwegen. De operator wil het hele netwerk klaar hebben tegen 2025. In Brussel en Wallonië wacht Telenet wel met de uitrol tot de stralingsnormen het toestaan, zegt een woordvoerster. De antennes worden technisch al voorbereid, maar nog niet geactiveerd.
Antwoord
#4
Hoe snel kan ik met 5G surfen?

Dankzij 5G surf je onderweg tegen dezelfde snelheden als thuis:

ONE: downloaden tot 150 Mbps*, uploaden tot 15 Mbps*

ONE(up): downloaden tot 1 Gbps*, uploaden tot 65 Mbps*

Zo heb je écht één verbinding, alle vrijheid, thuis en onderweg. Ideaal om nog vlotter te videobellen met vrienden en familie, een film nog sneller te downloaden of Augmented Reality-games op je smartphone te spelen.

De vermelde snelheden zijn maximumsnelheden: dit zijn technische maximumsnelheden die kunnen gehaald worden onder ideale omstandigheden.
Antwoord
#5
[Afbeelding: https://i.ibb.co/rsrXy6j/5GBereik.png]
Antwoord
#6
Ook Telenet verruimt zijn aanbod

Telenet heeft al in december van vorig jaar 5G gelanceerd voor de huidige abonnementen ONE, ONEup, KLIK en KING en KONG business. Vanaf 23 april krijgen ook alle andere mobiele klanten (WIGO, King & Kong en Telenet Mobile) automatisch en zonder meerprijs toegang tot 5G.

Sinds 13 maart biedt ook Telenet Business zijn zakelijke klanten (ondernemingen, ziekenhuizen, overheden, scholen, ...) al 5G aan.
Antwoord