glasvezelplannen bij proximus
#1
België staat niet op de lijst met de grote FTTH-projecten. Proximus blijft voorlopig inzetten op andere technologie, al klinkt er op de bedrijfsmarkt een ander verhaal.

Een jaar geleden vernam onze redactie dat Proximus een FTTH-proefproject in de buurt van de Anspachlaan in Brussel plande. Toen werden die plannen bevestigd noch ontkend, en ook vandaag is dat het geval. Maar er zijn wel plannen met glasvezel.


Voor consumenten blijft het bedrijf vasthouden aan Fiber To The Node, vandaag bij 90 procent van de straatcabines. Het traject tot in uw huis loopt over een koperverbinding. De snelheid van koper ligt stukken lager dan die van glasvezel, maar de wonderen der techniek zorgen er voor dat die snelheid de afgelopen 20 jaar herhaaldelijk flink werd opgetrokken.

Dat is ook nu het geval met vectoring, een technologie die Proximus sinds 2014 uitrolt, waardoor eind 2015 één op drie klanten snelheden tot 100 Mbps kan halen. De gemiddelde snelheid ligt daarbij op 46 Mbps.

Voor bedrijven is de strategie anders. Daar is de nood aan hoge up- èn downloadsnelheden hoger door het groot aantal gebruikers en de komst van clouddiensten. Daarom is er dedicated fiber voor bedrijven (bijvoorbeeld de agentschappen van ING en Belfius), en is er glasvezel op 80 procent van de Belgische industriezones.

Volgens cijfers van de FTTH Council, vastgesteld in september, is in ons land minder dan 1 procent van de huizen aansluitbaar op glasvezel. Al nuanceert Edgar Aker, president van de FTTH Council, dat lage cijfer:

"In heel wat West-Europese landen is de kwaliteit van het kopernetwerk goed, wat het moeilijk maakt om snel te investeren in glasvezel. Om dezelfde reden groeit glasvezel ook moeilijk in Duitsland."
Antwoord
#2
Als dat een reden moet zijn om geen glasvezel te leggen tot aan huis kan men beter terug gaan kruipen in hun grot en bleven leven met ouderwetse opties.
Het zou voor proximus beter zijn dit te hebben tot in huis,enkel alleen al voor bv hun proximus tv,dat dan meer zenders zou kunnen aanbieden tegen een beter beeld en er geen probleem moet zijn dan met de internet snelheid ook,
Zie maar in nederland waar het wel allemaal kan,wij lopen hier zo achter op onze noordeburen,
Kan het geloven dat ze dan zeggen domme belgen.
Antwoord
#3
Met ongeveer 21.000 km glasvezel, die naar 25.000 straatkasten loopt en meer dan 90 procent van de bevolking glasvezel tot de straathoek biedt (FTTC, fibre-to-the-curb), is Proximus in België naar eigen zeggen de nummer één wat glasvezelbereik betreft. Sinds 2015 heeft Proximus glasvezel uitgerold naar 80 procent van de industriezones. Proximus wil nu ook glasvezel tot in de woning (Fiber To The Home of FTTH) uitrollen voor huishoudens en daarbij de koperverbinding tussen straatkast en woning vervangen.

Proximus stelt met glasvezel tegemoet te willen komen naar de groeiende vraag van steeds meer gebruikers met steeds meer devices. De gemiddelde Belg heeft nu drie verbonden toestellen. Dit aantal zal naar verwachting stijgen tot minstens zeven tegen 2020. Er zal meer bandbreedte nodig zijn in applicaties door extra diensten (zoals video, lokalisatie, identificatie, beveiliging en cloudgebaseerde diensten) en de schermdefinitie zal verhogen (van HD naar 4K en daarna 8K).

Met Fiber To The Home wil Proximus symmetrische down- en uploadbandbreedtes (1 tot mettertijd 10 Gbps gaan bieden waarmee bijvoorbeeld HD-/4K-films, foto's en videogames veel sneller kunnen worden gedownload en geüpload of gestreamd, met een betere beeldkwaliteit. In de loop van de komende weken zal Proximus alle inwoners en bedrijven van de Anspach-wijk, zelfs als ze geen klant zijn, per brief informeren. Na de zomer zullen ze persoonlijk worden gecontacteerd met meer gedetailleerde info en krijgen ze de mogelijkheid om gratis een glasvezelaansluitpunt te nemen.
Antwoord
#4
Proximus investeert de komende tien jaar 3 miljard euro in het project 'Glasvezel voor België'. Het doel is om 50 procent van de huishoudens en 85 procent van de bedrijven te bereiken met FTTX. Antwerpen, Brussel, Charleroi, Gent, Namen en Roeselare komen vanaf 2017 stapsgewijs als eerste aan de beurt met FTTH. In dichtbevolkt gebied wordt 100 procent verglaasd. Buiten dat gebied wordt verder geïnvesteerd in fiber-to-the-curb om daarmee de beschikbare snelheid over VDSL te kunnen verhogen.

Het aansluitnetwerk is sinds 2004 voorzien van 21.000 km glasvezel tot aan optische verdelers en straatkasten. Op rond de 80 procent van de bedrijventerreinen is glasvezel beschikbaar. Op groepsniveau komt de capex op 1 miljard euro in de komende drie jaar. Proximus kondigt aan dat het dividend stabiel kan blijven op 1,50 euro per aandeel in de periode 2017-2019.
De Belgische overheid is begonnen om met steun van het bedrijfsleven te investeren in infrastructuur. Anno 2020 moet de helft van de bevolking een internetsnelheid van 1 Gbps kunnen krijgen, volgens de plannen van de regering.

Telenet is een eind op weg met het investeringsprogramma ‘de grote Netwerf’ om het kabelnetwerk dieper te verglazen en voor te bereiden op de introductie van Docsis3.1. Daarmee kan Telenet op termijn aanzienlijk hogere snelheden bieden dan de huidige maxima van 200/20 Mbps.
Antwoord
#5
Proximus gaat 3 miljard euro investeren om meer dan de helft van de gezinnen glasvezelaansluitingen te geven. De uitrol start begin 2017. Ondertussen kondigt Telenet informeel een beperkte prijsverhoging aan.
Met de massieve opwaardering van zijn netwerk, bekend als "De Grote Netwerf", wil Telenet elke abonnee "meerdere gigabits per seconde" leveren. © iStock
De glasvezeluitrol van Proximus zal starten in Antwerpen, Brussel, Charleroi, Gent, Namen en Roeselare. Het project loopt over tien jaar. Meer dan de helft van de bevolking en 85 procent van de Belgische bedrijven krijgen glasvezel. Het glasvezeloffensief zal de investeringen van Proximus in de komende drie jaar op 1 miljard euro per jaar brengen.

Om de mogelijke weerslag op de beurskoers te counteren, heeft de raad van bestuur meteen ook beslist om een stabiel dividend van 1,5 euro uit te keren over de periode 2017-2019, "onder voorbehoud dat Proximus zijn strategisch plan van drie jaar realiseert".

Van een tariefverhoging is in de aankondiging geen sprake.
Antwoord
#6
Orange Belgium heeft Proximus schriftelijk laten weten samen te willen werken aan de uitrol van glasvezel in het hele land. Michael Trabbia, CEO van Orange Belgium, vertelde l’Echo dat het bedrijf open staat voor verschillende vormen van samenwerking om het onlangs door Proximus gelanceerde plan ten uitvoer te brengen. Proximus kondigde in december aan dat het FTTH-netwerken wil gaan aanleggen, startend in de grote Belgische steden. Trabbia noemt onder andere co-investment en een verdeling van de regio’s voor een snellere uitrol waarbij de netwerken open staan voor beide partijen.
Trabbia geeft aan dat en open netwerkmodel het belangrijkste aspect is, zoals moederorganisatie Orange ook in Spanje en Frankrijk kent. Dit leidt tot een snellere return on investment, waarbij meer abonnees goedkopere toegang tot het netwerk hebben. Bovendien wordt het open netwerkmodel door de EU ondersteunt. De Orange CEO geeft echter ook aan dat er geen regelgevend raamwerk hoeft te zijn voor glasvezelnetwerken. Gezamenlijke uitrol op commerciële basis werkt in Spanje prima, zo geeft Trabbia aan.
Ondanks de interesse in FTTH zal Orange Belgium zijn diensten over kabelnetwerken niet vergeten, zei Trabbia. Hij verwacht dat kabelbedrijven nog zeker tien tot twintig jaar in staat zijn om goed diensten te leveren. Daarna zullen deze bedrijven over moeten schakelen op ‘full fibre’. Orange Belgium blijft voorlopig ook aandringen op aanpassing van de wholesale access prijzen voor kabel. Het huidige retail-minus model past niet bij de promotionele prijsveranderingen in de markt, meent hij.
Antwoord
#7
Proximus begint op 23 maart met de aanleg van glasvezel in Gent. Het bedrijf licht dan ook het uitrolschema toe voor deze stad, na dat eerder al te hebben gedaan in Antwerpen en Namen. Proximus investeert in 10 jaar 3 miljard euro in verglazing van een groot deel van het land.
Antwoord
#8
Proximus is donderdag 23 maart begonnen met de uitrol van glasvezel naar bedrijven en huishoudens in de gemeente Gent. De uitrol is van start gegaan in Co-station Gent. De komende weken en maanden wordt volgens de Belgische operator een groot aantal ondernemingen en woningen in Gent aangesloten op glasvezel.
Met de lancering van 'Glasvezel voor Gent’ stelt Proximus de eerste operator in België te zijn die glasvezel naar al bestaande woningen brengt. Eerder al heeft de incumbent al glasvezel aangelegd in 19 nieuwbouwwijken, 12 bedrijventerreinen en bijna 191 zakelijke locaties in Gent.

Afgelopen december kwam Proximus met het investeringsplan 'Glasvezel voor België' ,om de uitrol van glasvezel in België te versnellen en uiteindelijk meer dan 85 procent van de bedrijven en ruim 50 procent van de gezinnen te bereiken. De hoge internetsnelheden die met glasvezel mogelijk zijn, moeten er voor zorgen dat de verwachte exponentiële groei van het dataverkeer door onder meer cloud- en video-applicaties zonder problemen plaats kan vinden. Dat moet ook ten goede komen aan de economische ontwikkeling van verglaasde gebieden. Verder moet glasvezel ingezet worden voor ondersteuning van IoT-applicaties ter verbetering van zaken zoals mobiliteit, openbare veiligheid en luchtkwaliteit.

Alle bedrijven en huishoudens kunnen volgens Proximus zonder installatiekosten aansluiting krijgen op het glasvezelnetwerk. De eerste glasvezelzone in Gent wordt de zone in de buurt van het Sint-Pietersstation, vanaf dit voorjaar. Waar mogelijk, wordt gekozen voor muurbevestiging in plaats van een ondergrondse installatie.
Antwoord
#9
Proximus is begonnen met de aanleg van glasvezel in Luik. Het project werd aangekondigd op het stadhuis, door de burgemeester van de stad en Proximus-CEO Dominique Leroy. De werkzaamheden beginnen in het centrum, gelijk met die voor de trambaan. Eind 2018 zijn ook de twaalf bedrijventerreinen rondom de stad verglaasd. De afgelopen jaren heeft Proximus in de stad Luik al bijna 160 bedrijven op glasvezel aangesloten, terwijl over de hele provincie Luik 70% van de 81 industrieterreinen glas hebben. Proximus investeert in zes jaar tijd 3 miljard euro in FTTX.
Antwoord




Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)