Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Een grote speler komt terug op de kabel!
#31
Rechtszaak over Bhaalu wordt uitgesteld tot september

De rechtszaak tussen de Vlaamse mediahuizen en Right Brain Interface over de onlinevideorecorderdienst Bhaalu wordt over het gerechtelijk verlof getild. De Antwerpse handelsrechter wil twee lopende expertise-onderzoeken afwachten. Dat werd donderdag vernomen bij de persmagistraat.
De mediagroepen Medialaan (VTM, 2BE, Vitaya), SBS (Vier, Vijf) en VRT (Eén, Canvas) willen Bhaalu laten verbieden omdat je er onbeperkt programma's mee kunt opnemen en ze tot 90 dagen na de uitzenddatum kunt bekijken, wat volgens hen een schending van hun auteursrecht uitmaakt.

Right Brain Interface, het bedrijf achter Bhaalu, maakt zich sterk dat zijn dienst legaal is. Ze beroepen zich daarbij op het recht van de consument op een thuiskopie.

De zaak kwam vandaag opnieuw voor bij de Antwerpse rechtbank van koophandel, maar werd verplaatst naar eind september. "Er zijn twee expertise-onderzoeken lopende. Een gelast door het hof van beroep en een ander gelast door de Vlaamse Regulator voor de Media", zegt persmagistraat Frank Vennekens. "Er zal gekeken worden naar de techniciteit van het Bhaalu-systeem, zoals hoe de opslag precies plaatsvindt."

Het onderzoek is volgens Vennekens binnenkort afgerond, waarna de procespartijen nog conclusies uitwisselen. Op 30 september vinden de pleidooien plaats.
Antwoord
#32
Aereo is illegaal, moet bhaalu zich zorgen maken?

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft geoordeeld dat Aereo, een startup die tv-uitzendingen aanbiedt via de cloud, illegaal is.
Aereo maakt het mogelijk om tv-signalen die vrij via de ether verspreid worden live of uitgesteld te bekijken via internet. De startup maakt daarvoor gebruik van duizenden kleine antennes in een datacenter, eentje voor elke klant, waarmee de programma’s worden opgenomen en bewaard in de cloud. In plaats van zelf een antenne aan je dak te hangen, huur je dus voor 8 dollar per maand een antenne bij Aereo zodat je via internet waar en wanneer je wil televisie kan kijken.
Maar volgens de Amerikaanse televisiezenders is dat een schending van het auteursrecht omdat de streams van Aereo publieke vertoningen zouden zijn en de startup dus een vergoeding verschuldigd is aan de zenders, net zoals ook kabel- en satellietbedrijven zo’n vergoeding betalen. Aereo trok tot nog toe altijd aan het langste eind, maar het Amerikaanse Hooggerechtshof - de hooste Amerikaanse rechtsinstantie - heeft de zenders nu gelijk gegeven.

Dat betekent dus dat de diensten van Aereo in de Verenigde Staten als illegaal worden beschouwd, tenzij het alsnog licentiegeld zou beginnen betalen.

Moet Bhaalu zich zorgen maken?
De strubbelingen tussen Aereo en de Amerikaanse televisiezenders lijken een ver-van-mijn-bedshow, maar ze vertonen heel wat gelijkenissen met een juridische strijd die momenteel ook in ons eigen land aan de gang is. Cloudrecorder bhaalu biedt in België een gelijkaardig product aan als Aereo en werd eveneens voor de rechter gesleept door de lokale televisiezenders.
Bhaalu is vergelijkbaar met een klassieke videorecorder, maar dan wel met uitgebreidere mogelijkheden dankzij integratie met de cloud. Bhaalu neemt alle uitzendingen op waar je volgens je tv-abonnement recht op hebt, zodat je ze later kan herbekijken. Je moet aan bhaalu kunnen bewijzen dat je over een geldig tv-abonnement beschikt alvorens je van hun dienst gebruik kan maken. Naast de aankoopprijs van een bhaalu Box, Stick of mobiele licentie, betaal je ook een abonnementskost van 5 euro per maand voor het onderhoud van de cloudinfrastructuur.
Net als Aereo betaalt bhaalu geen vergoeding aan de zenders en dat is volgens hen wel nodig. Ze beroepen zich daarvoor op het decreet Signaalintegriteit waarin wordt bepaald dat televisiezenders eigenaar zijn van hun signaal en distributeurs toestemming moeten vragen om ingrepen te plegen op dat signaal. Een belangrijk verschil met Aereo is echter dat bhaalu geen uitzendingen volledig live aanbiedt. De opname moet al gestart zijn, waardoor je altijd met minstens een paar minuten vertraging tv kijkt. Dat is voor bhaalu een belangrijk argument om duidelijk te maken dat het niet meer is dan een videorecorder die gebruik maakt van nieuwe technologieën en er dus geen licentiegeld moet worden betaald. Alleen beschouwt het decreet uitgesteld kijken ook als een ingreep op het signaal.

Het valt af te wachten of de Belgische rechtszaak gelijkaardig zal uitdraaien als de zaak tegen Aereo in de Verenigde Staten, maar bhaalu heeft zich alleszins juridisch goed ingedekt. Het bedrijf stelt dat de cloudrecorder valt onder het recht op de thuiskopie. De consument heeft immers al auteursrecht betaald op de uitzendingen die hij met bhaalu opneemt. Eerder won bhaalu al een rechtszaak tegen TV Vlaanderen, maar in de zaak tegen de Vlaamse zenders is nog geen uitspraak gevallen.
Antwoord
#33
rechtbank in hasselt : 8 juli 2014 : Bhaalu is niet illegaal

Right Brain Interface, de maker van bhaalu, deelt in een blogbericht mee dat de Hasseltse rechtbank van koophandel het product als legaal heeft bestempeld.
Bhaalu is een dienst die al je tv-programma’s opneemt, zodat je ze altijd en overal kan bekijken. Je kan bhaalu bekijken op je pc met behulp van een stick, op je tv met een bhaalu Box of mobiel op je laptop, smartphone of tablet dankzij een app. Wie een abonnement heeft op Bhaalu kan zijn hele tv-aanbod met een week tot een maand vertraging bekijken.
Met bhaalu omzeil je een aantal beperkingen die een klassieke digicorder heeft. Bhaalu neemt immers al je kanalen op en heeft geen opslaglimiet. Bhaalu kan dat doen omdat het via de cloud werkt. Dat is een doorn in het oog van de aanbieders van digitale tv. Vooral M7 Group NV, het bedrijf achter TV Vlaanderen, is van mening dat Bhaalu de wet schendt.

Volgens M7 gebruikt bhaalu uitsluitend het signaal van TV Vlaanderen voor z’n opnames, en zou de dienst dus enkel beschikbaar mogen zijn voor klanten van de provider. De rechtbank is echter van oordeel dat die claim eenvoudig weg ongegrond is.

Videorecorder
Verder stelt de Hasseltse rechtbank dat bhaalu geen distributeur is, maar een aanbieder van een product naar analogie met videorecorders van weleer. In die hoedanigheid valt de dienst niet onder het Decreet Signaalintegriteit, en schendt ze dat decreet dus niet. Bhaalu denkt daarom dat de procedure die de Vlaamse zenders aanspanden bij de Vlaamse Regulator voor de Media ook ongegrond zal worden bevonden.
Bart Bronselaar, voorzitter van Right Brain Interface, trekt de analogie met de VS. Ook daar werd geoordeeld dat het leveren van een opnameproduct, zoals bhaalu dat is, niet illegaal is. Het leveren van een ongelicentieerde distributiedienst is natuurlijk wel illegaal, en dat is de reden dat Aereo twee weken geleden werd verboden.

Kort geding
Het is de tweede keer dat de rechter geen graten ziet in bhaalu. M7 had eerder al een procedure in kort geding aangespannen, maar ook toen oordeelde de rechter dat de eisen van het bedrijf ongegrond waren.
Voorlopig ziet het ernaar uit dat de opname- en streamingdienst enkel in populariteit zal groeien. Zo kunnen de 200.000 abonnees van Mobile Vikings de dienst sinds vorige maand gratis gebruiken op hun smartphone of tablet. Op voorwaarde dat ze een abonnement op digitale tv hebben, uiteraard.
Antwoord
#34
Aereo, een Amerikaanse start-up die internetters tv liet kijken via een streaming-portal, wil weer zijn diensten aanbieden door zich te afficheren als kabelbedrijf. De dienst moest onlangs zijn deuren sluiten na een uitspraak van het Amerikaanse Supreme Court.

Aereo zet duizenden mini-antennes in om tv-signalen uit de ether te plukken, een antenne per klant. Een abonnee op de dienst kon vervolgens via streaming video online televisie kijken. Aereo stelde dat dit geheel legaal was, omdat abonnees een antenne huren om vrij te ontvangen zenders op te pikken. Diverse Amerikaanse tv-zenders waren het niet eens met deze redenatie en waren bang inkomsten mis te lopen die kabelaars aan hen betalen. Daarop werd besloten om Aereo voor de rechter te slepen wegens inbreuk op het auteursrecht.

Uiteindelijk deed het Amerikaanse Supreme Court uitspraak. De rechters oordeelden dat Aereo het auteursrecht van de tv-zenders heeft geschonden. De dienst sloot daarna noodgedwongen zijn deuren, maar dat kan mogelijk tijdelijk te zijn: het bedrijf heeft aangegeven dat uit de uitspraak van het Hooggerechtshof blijkt dat Aereo gezien moet worden als een kabelbedrijf. Aereo wil gaan onderhandelen met de tv-zenders om tot een vergoeding te komen. Daarvoor stapt het weer naar een lagere rechter in de hoop aangemerkt te worden als een kabelaar.

De juristen van Aereo zien nog een lichtpuntje in het vonnis: volgens hen hebben de rechters vooral bezwaar tegen het doorgeven van live-uitzendingen. Als Aereo overstapt op timeshifting-functionaliteit zou het bedrijf nog een kans hebben.

Of de nieuwe strategie zal slagen, valt nog te bezien. Mocht de start-up gaan onderhandelen met de Amerikaanse omroepen, dan is de kans groot dat zij een torenhoge vergoeding gaan vragen. Desondanks blijft de ceo denken dat het bedrijf op deze wijze een doorstart kan mak
Antwoord
#35
De soap gaat verder : Federaal Hof verklaart Areo is geen kabel : bron,
wordt vervolgd : lijkt wel op een dallas aflevering
Antwoord
#36
voor diegenen die er wat meer willen weten over bhaalu : de gebruiksvoorwaarden
Antwoord
#37
registreer je bhaalu account : voorbeeld
Antwoord
#38
of deze interface van bhaalu nu nog hetzelfde is ?, zal toch iemand moeten bevestigen : voorbeeld ervan
Antwoord
#39
de vraag hier : zal de rechtbank van hasselt volgen, of gaan de advocaten van vtm, vrt  en vier het op het areo-proces wagen ?,
Antwoord
#40
Vonnis in procedure van Vlaamse tv-zenders tegen cloudvideorecorder Bhaalu uitgesteld tot 4 november

De Rechtbank van Koophandel in Antwerpen heeft de uitspraak in het geschil over de videorecorder Bhaalu uitgesteld naar 4 november. VRT, Medialaan en SBS Belgium hadden de videodienst aangeklaagd wegens de schending van hun auteursrechten.
Normaal gesproken werd vandaag het vonnis van de Antwerpse Rechtbank van Koophandel uitgesproken in de copyright-procedure van de Vlaamse tv-omroepen tegen de cloud-videorecorder Bhaalu van het Hasseltse technologiebedrijf Right Brain Interface. Maar de uitspraak is uitgesteld naar 4 november.
De Bhaalu-videorecorder maakt het voor tv-kijkers mogelijk alle programma's van de kanalen van hun tv-abonnement op te nemen in de cloud en die tot negentig dagen na uitzending te bekijken waar en wanneer ze willen.

Klacht van VRT, Medialaan en SBS Belgium
Dat is echter niet naar de zin van VRT, Medialaan en SBS Belgium, die het bedrijf voor de rechtbank daagden voor de schending van hun auteursrecht.

Thuiskopie
Right Brain Interface maakt zich sterk dat zijn dienst legaal is, omdat consumenten het recht hebben een thuiskopie te maken.
Antwoord