Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Besparingen VRT
#1
Buiten de 286 ontslagen voor de boeg wil de CEO  het volgende gaan doen :

De concrete, voelbare, gevolgen voor kijker/luisteraar:

- Radio 2 sluit de radioredacties in Kortrijk, Hasselt en Antwerpen.
- Radio 1 en Klara werken samen rond cultuur.
- Geen verdere besparingen bij MNM en Studio Brussel.
- Eén heeft reeds bespaard en moet dus niet dieper snijden.
- Canvas mag geen populaire quizzen meer uitzending. Duiding is prioritair.
- Ketnet moet verder digitaliseren.
- Minder sport.
- Meer programma's bij externe productiehuizen bestellen.
Antwoord
#2
Ja was gisteren al gemeld in het nieuws,
Vind het erg dat zo ver al gekomen is,
Op den duur is er niks meer op tv te zien.
Antwoord
#3
Is het soms vanwege de besparingen dat Canvas pas om 18 uur begint uit te zenden?
Ik vind het niet logisch dat de namiddag afleveringen van Thuis en Neigbours moeten wijken als er wielrennen of andere sport wordt uitgezonden terwijl die gemakkelijk op Canvas kan uitgezonden worden  dan moeten die 2 feuilletons niet wijken, maar nee, ze zenden op Canvas liever die stomme rolkrant uit, op den duur zou men denken dat die rolkrant belangrijker is dan die 2 feuilletons. Angry
Antwoord
#4
De gouverneurs van West-Vlaanderen, Limburg en Antwerpen zijn niet te spreken over de sluiting van de radiohuizen in hun provincie, van waaruit Radio 2 zijn lokale uitzendingen verzorgt. De maatregel maakt deel uit van het transformatieplan van de VRT, dat gisteren werd bekendgemaakt. De raad van bestuur buigt zich morgen over dat plan
Antwoord
#5
‘Laat Vlaming weer betalen om naar openbare omroep te kunnen kijken’

Vergeet de slogan ‘Radio 2, altijd dichtbij jou’, de regionale zenders zijn het grootste slachtoffer van de besparingen bij de VRT. Nochtans bestaan er alternatieve manieren om de openbare omroep te financieren. Het kijk- en luistergeld opnieuw invoeren of de kijker zelf laten beslissen of hij al dan niet betaalt voor de diensten van de openbare omroep, bijvoorbeeld. Professor Leen d’Haenens van de KU Leuven en Dr. Tom Evens van de UGent menen alvast dat de Vlaming best opnieuw betaalt om naar de openbare omroep te kunnen kijken of luisteren.

Dat de Vlaamse openbare omroep zou moeten besparen zat er eigenlijk al een tijdlang aan te komen. Onze noorderburen hebben de voorbije drie jaar 200 miljoen euro bespaard op de openbare omroep en ook bij de BBC, de moeder van alle openbare omroepen, woedt de discussie over het concept hevig. ‘Vlaanderen is heel lang beschermd geweest door een minister van Media die de openbare omroep en zijn taken heel hoog in het vaandel droeg. Nu is het kwestie om het instituut kleiner te maken en tegelijk te proberen om de publieke functie en de meerwaarde te behouden’, verklaarde professor communicatiewetenschappen Leen d’Haenens van de KU Leuven woensdagochtend in het Radio1-programma Hautekiet.

Onderscheidend zijn
Eén ding is duidelijk: de openbare omroep heeft een functie die geen enkel ander instituut in Vlaanderen kan of wil vervullen. ‘De definitie van openbare omroep is eenvoudig. Hij moet onderscheidend zijn van wat de rest biedt’, zegt onderzoeker Dr. Tom Evens van iMinds-MICT van de UGent. Hij biedt dus plaats voor de moeilijke genres waar geen geld mee te verdienen valt, zoals kinderprogramma’s, cultuur of regionaal nieuws. Maar hij moet ook een meerwaarde zijn voor de maatschappij en daarom volledig zijn. Niet enkel de focus leggen op wat iederéén wil zien, maar ook wat enkelingen willen zien. Dus legt de VRT de prioriteit op én journalistiek, én eigen fictie of entertainment. Zonder daarbij de zendtijd voor cultuur, educatie en randsporten uit het oog te verliezen.

Maar die taak maakt de openbare omroep gigantisch duur en dus besliste de politiek dat er bespaard moest worden. Nochtans zijn er andere manieren om de openbare omroep te financieren. ‘Er zou meer reclame kunnen komen op de VRT-netten, maar dat ligt bijzonder gevoelig bij de commerciële omroepen. Hoe meer reclame de VRT uitzendt, hoe minder geld er natuurlijk overblijft voor de commerciële sector’, aldus Dr. Tom Evens.

Vlaming moet zelf betalen om te kunnen kijken
Een luisteraar van Hautekiet stelde woensdagochtend voor om het kijk- en luistergeld opnieuw in te voeren. Een idee dat professor d’Haenens alvast erg genegen is. ‘Het kijk- en luistergeld afschaffen was meer dan een puur praktische ingreep. Want sinds de verschuiving naar belastinggeld moet elk budget besproken worden met de kabinetten. Dat maakt de omroep bijzonder kwetsbaar voor keuzes van de overheden, voor kabinetten die komen en gaan’, aldus nog d’Haenens. Ook Dr. Evens denkt dat het beter is als de Vlaming opnieuw betaalt voor de openbare omroep. Met de herinvoering van kijk-en luistergeld zou de omroep alvast niet meer afhankelijk zijn van de politieke situatie, en de budgetten nog meer zelf kunnen beheren.

Al is er nog een tweede mogelijkheid: het subscriptiemodel. ‘In Engeland denkt men al na over de mogelijkheid om mensen te laten aanduiden op hun belastingbrief of ze willen betalen voor de openbare omroep of niet. Wie er niet voor betaalt, kan er ook niet naar kijken of luisteren’, legt Evens uit. Een beetje zoals het Netflix-principe, dus. ‘Uiteindelijk zou dat misschien nog de beste situatie zijn voor de markt’, besluit hij. Al is de vraag of je nog kan spreken van een ‘openbare’ omroep, als niet iedereen er gebruik van kan maken.
Het Nieuwsblad
Antwoord
#6
Ik denk dat hier 2 dingen door elkaar gehaald worden.
dat radio 2 moet inkrimpen zijn inderdaad besparingen.
Maar dat er minder populaire programma's moeten uitgezonden worden heeft moetn dat de medialaan al jaren p(b)leit dat VRT te populaire producten uitzend en dat dit oneerlijke concurrentie is ten opzichte van hun.
Omdat de VRT met belastinggeld gefinancierd word. De politiek is gezwicht en nu gaat er geen kl###n meer op die zenders te zien zijn.
Zenders als VTM en 4 moeten zo nog minder moeite doen en kunnen nog meer brol uitzenden omdat de kijkers die niet betalen voor extra zenders toch bijna nergens naar toe kunnen.Klagen moeten we doen bij de vmm en de politiek.
VRT zou liever verder doen zoals ze bezig waren.
Antwoord
#7
Ketnet maakt plaats voor ketnet.be

Als de VRT-directie haar zin krijgt, dan wordt Ketnet beetje bij beetje een online zender. Een logische evolutie, want steeds meer kinderen bekijken hun favoriete programma's op het web. Al blijft tv het grootste medium.
Het meest opvallende voorbeeld van de shift naar digitaal vond dit voorjaar plaats bij Ketnet: enkele afleveringen van de jongerenreeks D5R haalden toen online meer kijkers dan op tv. Het gaat om enkele tienduizenden kijkers - het blijft Ketnet - maar het signaal is duidelijk: jongeren hangen niet meer vast aan het oude tv-toestel. "We merken dat kinderen snel de omslag naar digitaal maken en verder staan dan oudere kijkers", zegt woordvoerder Hans Van Goethem.

Al moet je ook niet te snel willen gaan. Kinderen mogen de weg naar online dan al hebben gevonden, televisie blijft het belangrijkste medium. "Online is nu goed voor gemiddeld 15 procent, tv voor 85 procent", stelt Van Goethem. "Naar tv wordt ook anders gekeken: langer, naar meer programma's... Online zoekt men heel gericht naar een programma."

Ook bij VTMkzoom domineert nog steeds het tv-scherm. "67 procent van de kinderen kijkt naar kinderzenders via televisie", zegt Sara Vercauteren. "Tv-kijken an sich blijft voor de jongsten superbelangrijk." Maar net zoals bij Ketnet evolueren ze bij VTMkzoom mee met het kijkgedrag van kinderen.

"In navolging van vtm.be gaan we ook volledige afleveringen aanbieden via de site en app van VTMkzoom. We hebben nu een testfase lopen en binnenkort komt er een grootschalige communicatiecampagne om dit bekend te maken."

Ketnet geleidelijk aan tot ketnet.be laten vervellen, lijkt dus een logische evolutie. Al zit er ook hier misschien een addertje onder het gras: zal er op het digitale Ketnet nog evenveel geld zijn om nieuwe programma's te maken? In het transformatieplan van de VRT staat nu al dat de openbare omroep geen eigen fictie meer zal maken, wat betekent dat onder meer het nieuwe GoGoGo nog maar weinig toekomst heeft.

Maar het is nog te vroeg om daarover al iets te zeggen, geeft Van Goethem aan. "Het plan moet eerst worden besproken en goedgekeurd. Pas daarna zal het concreter worden ingevuld."
Antwoord
#8
(09-09-2015, 21:41)master-magic schreef: Ja was gisteren al gemeld in het nieuws,
Vind het erg dat zo ver al gekomen is,
Op den duur is er niks meer op tv te zien.

deel die menig besparen op tv is nooit goed
Antwoord
#9
(10-09-2015, 07:30)kattaklop schreef: Ik denk dat hier 2 dingen door elkaar gehaald worden.
dat radio 2 moet inkrimpen zijn inderdaad besparingen.
Maar dat er minder populaire programma's moeten uitgezonden worden heeft moetn dat de medialaan al jaren p(b)leit dat VRT te populaire producten uitzend en dat dit oneerlijke concurrentie is ten opzichte van hun.
Omdat de VRT met belastinggeld gefinancierd word. De politiek is gezwicht en nu gaat er geen kl###n meer op die zenders te zien zijn.
Zenders als VTM en 4 moeten zo nog minder moeite doen en kunnen nog meer brol uitzenden omdat de kijkers die niet betalen voor extra zenders toch bijna nergens naar toe kunnen.Klagen moeten we doen bij de vmm en de politiek.
VRT zou liever verder doen zoals ze bezig waren.

allen naar vtm zucht
Antwoord
#10
(09-09-2015, 22:05)master-magic schreef: De gouverneurs van West-Vlaanderen, Limburg en Antwerpen zijn niet te spreken over de sluiting van de radiohuizen in hun provincie, van waaruit Radio 2 zijn lokale uitzendingen verzorgt. De maatregel maakt deel uit van het transformatieplan van de VRT, dat gisteren werd bekendgemaakt. De raad van bestuur buigt zich morgen over dat plan

zal niet veel helpen bart de zwever heeft beslist
Antwoord