België veilt 5g-radiofrequenties op zijn vroegst in 2020
#1
In België dreigt de uitrol van het snelle 5g-netwerk vertraging op te lopen. Het dossier zit vast bij het Overlegcomité dat de telecomwet moet aanpassen. In De Tijd noemt minister van Telecom De Backer 2020 ‘het meest optimistische scenario’ voor de veiling van de 5g-radiofrequenties.

Die veiling was oorspronkelijk gepland voor dit jaar, maar dat is volgens de minister niet meer haalbaar. De federale regering had de veiling voor 5g-frequenties bij het zomerakkoord vorig jaar al goedgekeurd, maar het dossier zit nu geblokkeerd bij het zogeheten Overlegcomité. Daar stemmen de federale overheid en de Belgische deelstaten hun beleid op elkaar af.

Het wachten is op een akkoord van de deelstaten over de noodzakelijke aanpassing van de telecomwet. Pogingen om tot dat akkoord te komen mislukten tot nu toe. Er is onenigheid over de verdeling van de inkomsten uit de veiling, waarmee volgens de krant De Tijd een bedrag van 680 miljoen euro is gemoeid.

Ook de komst van een vierde mobiele operator in België zorgt voor verdeeldheid bij de overleggende partijen. In februari zou er nieuw overleg plaatsvinden, maar met nieuwe verkiezingen in aantocht is de kans groot dat de veiling opschuift naar midden of zelfs eind 2020. "Ik roep iedereen op zijn verantwoordelijkheid te nemen dit dossier te deblokkeren", aldus minister van Telecom Philippe De Backer.
Antwoord
#2
(19-01-2019, 21:31)natte schreef: Dat nr 4 en 5 operator maar rap komen

ze stellen het uit dus zal niet zo snel komen, het eerste 5G toestel dat uitkomt is van Samsung de 10 dacht ik of is het de 9 die dit jaar uitkomt, die komen elk jaar met een nieuwe uit en mensen trappen er telkens in om die te kopen.
Antwoord
#3
(20-01-2019, 17:41)natte schreef: Vodophone bv

Wat heeft vodaphone hiermee te maken, die zitten niet in belgie
Antwoord
#4
Het Vlaamse bedrijfsleven is volgens dagblad De Tijd zwaar ontgoocheld over het zeer waarschijnlijke uitstel van de veiling van 5G-frequenties. Uit een rondgang van De Tijd langs een aantal bedrijven blijkt dat men de kansen die 5G biedt - naast hogere snelheden en meer capaciteit ook zaken zoals lagere latency en meer intelligentie in het netwerk - node gaat missen als er één tot twee jaar uitstel komt.

Reden voor het uitstel van de veilingen is gebrek aan overeenkomst tussen de federale regering en die van de regio's over verdeling van de inkomsten uit de veiling van spectrumlicenties. Telecomminister Philippe De Backer laat in een verklaring weten boos te zijn over het feit dat een 'ordinaire centenkwestie' België op achterstand gaat zetten.

Gisteren bleek al dat een vergadering van het Overlegcomité, het overlegorgaan van de Belgische federale overheid en deelstaten, geen overeenstemming bracht over de geplande Belgische 5G-veiling. Die overeenstemming was nodig om de frequentieveiling voor 5G-spectrum eind 2019, begin 2020 te houden - vergelijkbaar met de planning in Nederland. De deelstaten moesten ook goedkeuring geven omdat zij bevoegdheid hebben op het gebied van media. “Dit is bijzonder kortzichtig”, stelt de minister in een reactie.

Nutteloos tijdsverlies

Volgens Christian Leysen, voorzitter van de logistieke groep Ahlers, benadeelt België benadeelt zijn bedrijven tegenover het buitenland met 'dit nutteloos tijdsverlies door een interne centenkwestie.’ Hij geeft in De Tijd aan aan dat 5G-technologie bijvoorbeeld noodzakelijk is voor de komst van zelfrijdende voertuigen - een voorbeeld uit zijn eigen sector. Maar het dataverkeer zal de komende jaren hoe dan ook sterk toenemen. "Voor die exponentiële groei heb je extra digitale wegen nodig."

Andere voorbeelden waar 5G kan zorgen voor kostenbesparingen of economische groei komen uit de bouwsector (met sensors traceren welk bouwmateriaal zich waar bevindt) of de medische sector (chirurgie op afstand voor betere inzet van schaarse medische professionals en expertise). Bij dit laatste voorbeeld - in China opereerde onlangs een chirurg in een proef met succes een varken met een robotarm op 50 kilometer afstand - is een minimale latency heel belangrijk. Verder kan 5G veel kansen bieden voor de gamingsector.

Breekpunt opbrengstverdeling

Zoals aangegeven, was het breekpunt voor overeenstemming de verdeling van de verwachte opbrengst (EUR 650-700 miljoen). Bij vorige veilingen werd steeds een 80/20 verdeelsleutel gehanteerd. De deelstaten zouden nu een groter deel willen. “Ik had voorgesteld om groen licht te geven voor de veiling en de discussie over de verdeling achteraf te doen. Maar dat kon niet. Nu riskeren we twee jaar te verliezen”, aldus een boze minister De Backer bij Belga. “Dit is bijzonder jammer en kortzichtig. Vanwege een ordinaire centenkwestie blokkeert men de economische toestand van ons land. Dit zet een rem op nieuwe diensten en innovatie door start-ups.”

Doordat het Overlegcomité niet tot een akkoord is kunnen komen, is de kans zeer klein geworden dat er voor de Belgische verkiezingen nog wijzigingen kunnen worden doorgevoerd in de telecomwet die nodig zijn om een 5G-frequentieveiling te organiseren. Belgische kabinetsformaties hebben het imago notoir lang te kunnen duren. De formatie van de huidige regering duurde bijna 5 maanden (139 dagen).
Antwoord
#5
Telenet heeft opgeroepen tot kalmte over de vermeende vertraging bij het veilen van het 5G-spectrum. Het bedrijf wijst er in een blogpost op dat spectrum niet het enige is dat nodig is. Dat komt er wel en de operators zullen de frequenties bemachtigen, stelt Micha Berger, CTO van Telenet. Minstens zo belangrijk is dat er aanzienlijke investeringen in kern- en radionetwerken en de eerste 5G-apparaten nodig zijn, zo is zijn betoog. Telenet is van plan om 5G pas in 2020 te testen en een commerciële uitrol zal in 2021 beginnen.

De blogpost is een reactie op recente berichten in de media dat de 5G-veiling vertraging oploopt en dat telecomgebruikersgroep Beltug waarschuwt voor een achterstand van de Belgische digitale economie.

Berger zegt dat de bezorgdheid onder politici en bedrijven ongegrond is en roept op tot meer nuance in het debat. Operators investeren nu al in voorbereidingen voor 5G en deze zijn niet afhankelijk van het spectrum, zegt Berger. Spectrum zal worden gekocht, maar dit is niet het meest kritieke element van de nieuwe mobiele netwerken. Belangrijker zijn de hoge investeringen die nodig zijn in kernnetwerken en radioantennes. 5G vereist nieuwe hardware en software via het kernnetwerk, evenals aanzienlijk meer antennes. Dit alles moet nog worden verworven en geïntegreerd in het netwerk en zal ook afhankelijk zijn van de Belgische regelgeving inzake radio-emissies en plaatselijke vergunningsprocedures, zegt hij.

Nog jaren nodig voor producten voor eindgebruik

Bovendien zijn er op dit moment nog geen 5G-toestellen en devices, vervolgt Berger. Het zal nog jaren duren voor die toestellen tegen aanvaardbare prijzen op de markt zullen komen. Hetzelfde geldt voor zelfrijdende auto’s, waarbij het ook nog eens jaren van ontwikkeling en testen duurt.

Wat het spectrum betreft zou de overheid kunnen overwegen om 5G-frequenties afzonderlijk te veilen, in plaats van het huidige verkoopplan waarbij ook 2G-, 3G- en 4G-frequenties worden geveild, aldus Berger. Deze oplossing is door de technologie-industriegroep Agoria voorgesteld aan de regering en wordt ondersteund door de drie mobiele operators. Bovendien kunnen operators al 5G-testfrequenties aanvragen totdat de veiling wordt gehouden, merkte de CTO op.
Antwoord
#6
Vlaamse regeringsonderhandelaars hebben in geheime afspraken die deel uitmaken van het regeerakkoord afgesproken dat er samen met mobiele operators in Vlaanderen gezocht wordt naar mogelijkheden voor versnelde invoering van een 5G-netwerk. De Tijd schrijft dat de Vlaamse coalitiepartijen hierover een akkoord bereikt hebben.

Met een dergelijk akkoord op deelstaatniveau moet het probleem omzeild worden dat de uitrol van 5G stokt omdat een landelijke veiling van licenties voor 5G-spectrum er voorlopig niet inzit. Onenigheid tussen de federale en deelstaatoverheden over de verdeling van opbrengsten uit de veiling heeft geleid tot uitstel ervan tot een nieuwe regering aantreedt. De federale verkiezingen waren afgelopen mei, maar regeringsformaties duren in België notoir lang.

De Vlaamse regeringsonderhandelaars willen volgens De Tijd voorkomen dat operatoren zich beperken tot laaghangend fruit door 5G alleen in steden uit te rollen. De toekomstige voor telecom verantwoordelijke minister moet operators hiertoe samenbrengen met Fluvius, de Vlaamse netbeheerder voor elektriciteit, om een 5G-infrastructuur in heel Vlaanderen in te voeren.

Federale bedenkingen bij Vlaamse plannen

Het huidige federale kabinet heeft enkele bedenkingen bij de Vlaamse plannen. Zo mogen actieve netwerkcomponenten (zoals 5G-antennes) uit concurrentiebeperkend oogpunt niet zomaar gedeeld worden met drie of meer operators. 'Bovendien is er nog geen actieve 5G-apparatuur beschikbaar die door drie of meer operatoren gedeeld kan worden', zo tekent De Tijd op uit de mond van de federale telecomminister Philippe De Backer.

De Backer voorziet verder problemen bij een eventuele Vlaamse veiling van spectrum, mede vanwege onduidelijkheid over de komst van een vierde deelnemer aan een federale veiling. Een veiling organiseren zou bovendien zeker nog een jaar duren.

Overigens maakten Proximus en Orange Belgium eerder dit jaar bekend dat zij van plan zijn om passieve delen van hun mobiele toegangsnetwerk gezamenlijk te beheren en in het geval van 5G samen uit te rollen. Hiervoor is een joint venture opgericht. Telenet zou belangstelling hebben om hier aan deel te nemen.
Antwoord
#7
De Vlaamse regering wil dat Vlaanderen zo snel mogelijk een eigen 5g-netwerk krijgt. Dit is te lezen in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord. De uitrol van het 5g-netwerk wordt in België al maanden geblokkeerd door onenigheid tussen de deelstaten en de federale overheid.

In het nieuwe Vlaamse regeerakkoord wordt een zo snel mogelijke invoering van een 5g-netwerk in heel Vlaanderen een 'grote prioriteit' genoemd. "Het netwerk zal ervoor zorgen dat we de nieuwste spitstechnologieën kunnen inzetten om Vlaanderen gezonder te maken, verkeersstromen beter op elkaar af te stemmen, energie te besparen en fraudeurs sneller te klissen", zo klinkt het in het akkoord.

De invoering van een Belgisch 5g-netwerk liep al heel wat vertraging op. Struikelblok is dat de deelstaten van het land en de federale overheid het maar niet eens worden over de verdeling van de inkomsten uit de veiling van de radiofrequenties. De krant De Tijd vernam van regeringsonderhandelaars dat er afspraken zijn gemaakt om samen met de telecomoperators een akkoord te vinden over de 5g-infrastuctuur in Vlaanderen.

Als het aan de Vlaamse regering ligt, moeten de telecomoperators Proximus, Orange en Telenet samen een 5g-netwerk bouwen, waarbij ook rollen zijn weggelegd voor energienetbeheerder Fluvius en de Vlaamse overheid zelf. Door zelf een vinger in de pap te houden, zou de regering willen voorkomen dat 5g uitsluitend in de grote steden wordt ingevoerd omdat dat commercieel interessanter is dan invoering in landelijke gebieden.

De Vlaamse overheid kan de operators echter niet verplichten om mee te werken aan de invoering van een gezamenlijk 5g-netwerk. De Standaard hield een vragenrondje bij de bedrijven; Telenet reageerde 'enthousiast', Orange en Proximus onthielden zich van commentaar. Orange en Proximus besloten in juli nog om de infrastructuur achter hun mobiele toegangsnetwerken met elkaar te delen via een joint venture, ook voor 5g. Telenet had ook belangstelling, maar mocht niet meedoen.
Antwoord
#8
De Belgische politiek werkt aan een 'innovatieve oplossing' om de impasse rondom de 5G-veiling te doorbreken, waardoor de uitrol van 5G-netwerken mogelijk is, meldt Data News. Details zijn nog niet bekend, maar onderstreept wordt wel dat het niet gaat om het uitgeven van testlicenties die nu al worden gebruikt voor kleine 5G-projecten. Data News haalt meerdere bronnen aan, waarbij onderstreept wordt dat de plannen nog in een zeer vroeg stadium zitten.

Tot nu toe is de frequentieveiling in België nog niet van de grond gekomen door de val van de Belgische regering, verkiezingen, een lange formatietijd voor een nieuw kabinet en gesteggel over de verdeling van de inkomsten uit de 5G-veiling. De Belgische 5G-veiling gaat naar verwachting circa EUR 680 miljoen opleveren. Gewesten eisen dat zij een hoger aandeel ontvangen uit deze veiling-inkomsten.

De regio's, die bevoegd zijn voor media en daarmee ook invloed hebben op frequentiegebruik, gingen niet akkoord met de huidige verdeelsleutel van de opbrengsten: 80 procent gaat naar federaal niveau en 20 procent naar de Vlaamse en Franstalige regio's. Zij willen meer, omdat er volgens hen meer media - hun bevoegdheid - geconsumeerd zal worden via 5G-netwerken.

Er ligt al een plan om de veilingopbrengsten op een geblokkeerde rekening te plaatsen, zodat de onderhandeling van de verdeling van de opbrengsten ook tijdens- of na de veiling gevoerd kan worden.
Antwoord




Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)