Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Flinke opmars DVB-T2 maar bij Digitenne vertraagd
KPN moet dit jaar tientallen miljoenen euro’s investeren om digitale ethertelevisie – in de volksmond Digitenne genoemd – naar de nieuwe uitzendnorm DVB-T2/HEVC op te waarderen.

KPN moet Digitenne naar de nieuwe uitzendstandaard opwaarderen. Dit is de voorwaarde die aan de nieuwe uitzendlicentie tot 2030 is verbonden. Maar Digitenne blijft een zorgenkind van KPN. Het aantal abonnees blijft namelijk dalen. Iets meer dan vijf jaar geleden piekte Digitenne tot bijna een miljoen abonnees. Aan het einde van vorig jaar kwam Digitenne nog net rond de 200.000 abonnees uit. Het precieze aantal abonnees is niet bekend. KPN schaart Digitenne in de financiële cijfers onder ‘TV overige’. Digitenne is de belangrijkste factor maar onder deze noemer plaatst KPN ook enkele analoge tv-abonnementen. Dit aantal is de laatste periode teruggelopen tot enkele duizenden.

Digitenne verliest klanten

Uit de jaarcijfers van KPN blijkt dat ‘TV overige’ aan het einde van dat jaar goed was voor 205.000 verkochte abonnementen. Dit is een verlies van 58.000 klanten in twaalf maanden tijd. In de laatste drie maanden van 2018 bedroeg het verlies 16.000. Mogelijk dat voor 2019 de vooruitzichten iets beter zijn. Door het opwaarderen van Digitenne naar DVB-T2/HEVC wordt ook de beeldkwaliteit beter. Digitenne wordt namelijk de eerste aanbieder die alle zenders in Full HD 1080P/50 aan klanten levert. Vooral de relatief hoge abonnementsprijs en verplichte huurdecoders zijn redenen voor Digitenne-klanten om het abonnement op te zeggen.
www.master-magic.be
www.radiosite.eu
111 DAB+ radiozenders van Belgie,Frankrijk en Nederland,mooi aantal al.
Antwoord
is dat dan nog de moeite.
Dank forum Mastermagic. Dank content Telenet en Canal digitaal Heart
Antwoord
(31-01-2019, 08:27)natte schreef: is dat dan nog de moeite.

voor de 5 FTA zenders wel in HD, ben benieuwd van zodra Limburg over is om het resultaat te zien, en of ze dan even sterk uitzenden.
www.master-magic.be
www.radiosite.eu
111 DAB+ radiozenders van Belgie,Frankrijk en Nederland,mooi aantal al.
Antwoord
Zeeland gaat ook over deze maand, ben benieuwd:

Citaat:KPN gaat verder met de omschakeling van digitenne van de oude uitzendnorm naar DVB-T2 Hevc. Dit gebeurt komende week in Zeeland en in de provincie Noord-Brabant. Limburg volgt in april.

In de tweede decade van maart gaat KPN verder met het omzetten van Digitenne naar de nieuwe HD-uitzendnorm. Tussen 12 en 19 maart gaat dit plaatsvinden in de regio's Zeeland en Noord-Brabant en tevens ook nog enkele zendmasten in de regio oost. In april volgt de omzetting voor de provincie Limburg.

NPO ook nieuwe uitzendnorm en frequenties

Ook kijkers die géén klant zijn bij KPN Digitenne, maar wel naar de ongecoderde uitzendingen van de NPO en de regionale omroep kijken via de ether, moeten ook opletten. Diverse uitzendfrequenties wijzigen en voortaan is ook voor ontvangst van de NPO via de ether een tuner nodig (extern of in een tv-toestel ingebouwd) die voor DVB-T2 Hevc geschikt is. Dit hoeft dus géén tuner te zijn die bij KPN moet worden gekocht. De uitzendingen zijn namelijk free to air. Tweede hands apparatuur op bijvoorbeeld Marktplaats moet daarbij bovendien geheel worden vermeden: dit zijn vrijwel altijd decoders die de nieuwe norm niet ondersteunen.
www.master-magic.be
www.radiosite.eu
111 DAB+ radiozenders van Belgie,Frankrijk en Nederland,mooi aantal al.
Antwoord
master weer een paar posten bij in hd.
Dank forum Mastermagic. Dank content Telenet en Canal digitaal Heart
Antwoord
KPN rond negen maanden na het begin de gefaseerde uitrol van de nieuwe uitzendnorm DVB-T2/HEVC voor Digitenne op 9 juli af. Dit betekent dat digitale ethertelevisie vanaf deze datum volledig in de nieuwe uitzendnorm wordt uitgezonden.

Alleen de opstelpunten in de provincies Limburg, Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht moeten nog naar de nieuwe uitzendnorm omgezet worden. In deze provincies kan nog in DVB-T naar televisiezenders gekeken worden en radiozenders geluisterd. In alle overige provincies wordt Digitenne inclusief het ongecodeerde aanbod van de zenders van NPO en regionale omroep al in DVB-T2/HEVC uitgezonden. KPN zet Limburg op 9 april naar de nieuwe uitzendnorm om. Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht volgen op 9 juli.
www.master-magic.be
www.radiosite.eu
111 DAB+ radiozenders van Belgie,Frankrijk en Nederland,mooi aantal al.
Antwoord